Последните предложения на гуми 4x4 от Michelin осигуряват изключителна мобилност на SUV автомобилите

Последните предложения на гуми 4x4 от Michelin осигуряват изключителна мобилност на SUV автомобилите

Най-новите гуми на Michelin за сегмента 4Х4 илюстрират продължаващата тенденция за все по-нарастващо съсредоточаване усилията на производителите на автомобилни гуми  върху подобряване на характеристиките на управление на гумите за SUV автомобили,  и това е нормално като се има предвид устойчивият растеж  в производството на SUV-ове в цяла Европа. Докато Мишелин разширява своята успешна "лятна гума" CrossClimate със “зимни възможности" като пусна в производство и по-големи размери, необходими за захранването на SUV сегмента, то най-новата гума от специализираната марка за офроуд BFGoodrich е повече от показателна за тази посока на развитие.

Това показва и новата гумаgumi-BFGoodrich-Urban-Terrain-T-A BFGoodrich Urban Terrain T/A която е предназначена за "опитомяване на градската джунгла", предлагайки по-голяма издържливост на SUV автомобилите и градските кросоувъри.

Urban Terrain T/A комбинира здрава, издръжлива, качествена конструкция на гумата, с високо сцепление на пътя, намален спирачен път, както и удължен живот на протектора - всичко от което се нуждае един SUV автомобил. И това е плод на опита на BFGoodrich в производството на гуми за офроуд. Базирайки се на желанието на пазара на SUV автомобили, за осигуряване на повишена безопасност, гумата е създадена така че да позволи на шофьорите да шофират безопасно в града и да "се справят с градските препятствия без страх". Urban Terrain T/A се определя и като гума подходяща за експлоатация през всички сезони, което показва, че гумата е насочена към крайни потребители, които не са по-склонни да сменят гумите, при смяната на сезоните. Продажбата на всесезонните гуми показват сериозен растеж така, че е лесно да разберете защо марка, известна с производството на off-road гуми, се е фокусирала в производството на всесезонни гуми за градско шофиране характеризиращи се с повишена издръжливост и осигуряващи удоволствие от шофирането.

Имайки предвид всичко това, производителите от Michelin твърдят, че гумата BFGoodrich Urban Terrain T/A е с много гъвкави характеристики. На мокри пътища широките надлъжни канали на протектора отвеждат ефективно повърхностните води с което осигуряват безопасност при шофиране. Частта на протектора със множество кръстосани блокчета, разполагащи с голям брой ламели, осигурява по-голямо сцепление на сняг, кал и замръзнали пътни настилки, и в същото време гумата е сертифицирана за зимна употреба, притежава маркировката 3PMSF (три снежни върха със снежинка), както и маркировка M + S (кал и сняг).

Всичко това показва, че гумата е настроена така, че да се приспособява към различните условия на пътя: цялостният дизайн на гумата е проектиран за шофиране в съотношение 90% на пътя и 10% извън пътя. Здравината не тези гуми е проектирана така, че да посрещне предизвикателствата на градското шофиране, от тротоарите – до дупките, благодарение на повишената с 20% издръжливост на корпуса на гумата. По отношение на износването, чрез значително увеличената дълбочина на протектора, се удължава експлоатационния живот на гумата, а асиметричната шарка на протектора помага да се осигури бавно и равномерно износване.

BFGoodrich Urban Terrain T/A се предлага в богата гама от размери, предназначено за широк спектър SUV автомобили и кросоувъри като Dacia Duster, Hyundai iX35, Kia Sportage, Opel Mokka, Nissan Qashqai, Suzuki Vitara, Range Rover, Ford Kuga, Jeep Cherokee, Volkswagen Touareg и Tiguan.

Michelin CrossClimate вече е налице и за автомобили 4×4 и SUV

Успехът на Michelin CrossClimate доведе до производството и на размери гуми, подходящи за 4x4 автомобили
Основната гама на Michelin за гуми с универсално използване на пътя е насочила своето внимание и към сегмента гуми 4×4, като гумите  CrossClimate вече са достъпни за широка гама SUV и 4x4 автомобили.

Michelin-Cross-ClimateПървата “лятна гума” получила признание за използване в тежки зимни условия 3PMSF, както я нарича Michelin, има редица награди, подкрепящи целогодишната й работа, както и комерсиалният успех на гумата, включително договори за автопаркове като този на British Gas, който има 13 000 автомобила, които се движат с тези гуми, е довело до разширяване на гамата от производствени размери така, че да могат да се монтират и на SUV автомобили.

SUV версията на гумата, подобно на предшественика си за автомобили, има V-образна шарка на протектора и самоблокиращи се 3D ламели, които помагат да се оптимизира сцеплението на гумата в снега. Описаните като ефект на "нокът", вертикалните и страничните вълни на лампите дават на блокчетата на протектора по-голяма здравина, като същевременно подобряват дълголетието, прецизността на реакция на управлението на гумата и общата ефективност на гумата при сух път поради способността му да се съпротивлява на натрупването на топлина.

Гумата е предназначена да предложи предимствата на лятна гума за сухо или мокро спиране, общ пробег и енергийна ефективност, като в същото време може да се похвали със сцепление и спирачна ефективност на зимна гума на студени и покрити със сняг пътища ! По този начин тези гуми са най-подходящите за умерен климат, дори и при екстремни непредсказуеми зимни условия.

След оценката на три независими европейски организации за изпитване - TÜV SÜD, Test Center Dekra и UTAC CERAM - гумата CrossClimate получи одобрението на Three Peak Mountain Snow Flake (3PMSF), което позволява монтирането й в страни, които изискват специално зимно оборудване в ясно определени месеци от годината каквато е и България.


TEST