Подгответе своя автомобил за зимата - Списък от няколко важни проверки

Подгответе своя автомобил за зимата - Списък от няколко важни проверки

     Коледните празници наближават, голяма част от хората ще тръгнат на път да посетят свои близки и роднини, на почивка или просто на разходка. Метеоролозите предвиждат студено зимно време, което може да доведе до най-трудни условия за шофиране с бързо променяща се метеорологична обстановка. Само осем часа слънчева дневна светлина, живакът на термометъра се срутва за часове, затова когато тръгнете на път трябва да сте уверени, че вашия автомобил е готов за зимно пътуване.

Можета да направите една бърза проверка по контролния списък за зимна поддръжка на вашия автомобил.

1.Течност за чистачките
     Зареждайте редовно със зимна течност системата за измиване на предното стъкло и отделете повече време за почистване на стъклата и страничните огледала от ледр сняг и замърсявания. Бързото каране при студени зимни условия наслоява замърсявания, които при слабата дневна светлина затрудняват видимостта на пътя.

2.Проверете външните светлини
    Ежедневно преди пътуване почиствайте стъклата на фаровете и габаритите, за да сте сигурни, че можете да виждате както и вас да ви виждат. Солта и мръсотията бързо се наслояват и намаляват видимостта през нощта и при лоши метеорологични условия. Избършете излишната мръсотия от регистрационната табела, за да сте сигурни, че автомобилът ви е лесно разпознаваем.

3.Акумулаторна батерия
     Студеното и влажно време е враг на акумулаторната батерия. Ако имате необходимото техническо оборудване можете и сами да я проверите, но най-лесно е да се обърнете към специалист.  Според статистиката след автомобилните гуми, проблеми с акумулатора представляват 16% от всички възникващи повреди на пътя.

4.Зимни гуми
     Важно е редовно да се проверяват дълбочината на протектора, както и налягането на гумите. Дълбочината на гумите през зимата не трябва да е по-малка от 4мм. В България не е задължително използването на зимни гуми, но всички тябва да знаят, че зимините гуми предлагат по-добро сцепление при температури под 7оС.

5.Антифриз
     Проверявайте редовно нивото на антифриза в разширителното казанче да е в необходимите граници. Осигуряването на правилната концентрация на антифриза е от решаващо значение за правилната и безопасна работа на двигателя. Препоръчва се да се спазват препоръките на производителя на автомобила. Когато се използва концентрат, той се разрежда с вода преди употреба и за да се осигури подходяща защита на охладителната система, се препоръчва концентрация между 40% и 50% (обемно).

6. Ниво на маслото в двигателя
    Използвайте пръчката за измерване на маслото, за да проверявате ежеседмично нивото на маслото в двигателя на автомобила и ако е необходимо допълнете. Ниските нива на масло могат да доведат до блокиране и спиране работата на двигателя.

7.Зимен автомобилен комплект
    Може да изглежда малко екстремно да носите със себеси комплект за спешни случаи, но зимата може да бъде непредсказуема. Затова за всеки случай, убедете се, че имате със себе си следните неща:
   - зарядно за телефон
   - авариен триъгълник
   - лопатка за сняг/лед
   -зимни ботуши
   -топли дрехи
   -стъргалка за лед и сняг
   -сигнална жилетка
   -въже за теглене
   -фенерче
   -храна и напитки

 

TEST