Pirelli представиха на пазара новата си всесезонна гума за 2020г Cinturato All Season SF 2

Pirelli представиха на пазара новата си всесезонна гума за 2020г Cinturato All Season SF 2

Pirelli представиха новата си (за 2020г) всесезонна гума Cinturato All Season SF2

Тази нова всесезонна гума идва да замени Cinturato All Season Plus предходния всесезонен модел на Пирели.
Тази всесезонна гума отговаря на законодателствата за използване на зимни гуми в страните където съществува такова, и осигурява безопасно шофиране през цялата година при всякакви метеорологични условия. Тази нова всесезонна гума е предназначена както за леки автомобили така и за SUV автомобили и кросовъри.

КPirelli-CINTURATO-ALL-SEASON-SF-2акто отбелязват от Pirelli, последния член на семейството автомобилни гуми Cinturato е подходяща предимно за жители на големи градове, които използват автомобилите си при меки метеорологични условия и изминават около 25 000 км годишно. Не се препоръчва използването на гуми по покрити със сняг планински пътища или при северни зимни условия, въпреки че гумите носят маркировката 3PMSF (три връх планина и снежинка), което потвърждава, че отговарят на европейските изисквания за сцепление със сняг и могат да се използват напълно законно през зимата в страни, където според законодателството гумите трябва да се сменят два пъти годишно. Така, че шофьорите които търсат максимална производителност при зимни или летни условия все още трябва да извъриват смяна на своите автомобилни гуми със специализирани зимни и летни гуми.
Новата всесезонна гума Cinturato All Season SF2 разполага с най-новата технология за гуми, която позволява адаптирането, както на каучуковата смес така и на протекторната шарка към различните метеорологични условия както през лятото, така и през зимата. Освен това гумата също се предлага и с технологията за самозалепване при спукване Pirelli Seal Inside и RUN Flat технология които позволяват движението на автомобила да се продължи дори и при пробив във гумата.

При ниски температури ламелите в протектора остават отворени, осигурявайки необходимото качество на движение по сняг, докато при спиране на мокър и сух асфалт те се затварят, увеличавайки твърдостта на блока и увеличавайки сцеплението.

Според Pirelli адаптивността на гумите е възможна чрез 3D дизайна на ламелите, които остават затворени при липса на сняг и създават модел, характерен за летните гуми подобрявайки контрола на превозното средство на сух и мокър асфалт. В допълнение, страничните канали ускоряват разпръскването на водата, намалявайки опасностите от аквапланинг и увеличавайки безопасността.

Каучуковата смес също е в състояние да се адаптира към атмосферните условия и става по-мека при ниски температури, като същевременно увеличава твърдостта си върху сух асфалт, което е възможно благодарение на нови компоненти добавени в съединението, като двуфазни полимерни материали, химически свързани със силициеви частици. Новото съединение също така намалява съпротивлението при търкаляне, което ще намали разхода на гориво или ще увеличи пробега на автомобила с един резервоар. В резултат на това повечето размери гуми са получили оценка „B“ за икономичност съгласно европейската система за етикетиране.

Предимствата за шофьорите

Безопасност на сухо, мокро и сняг Cinturato All Season SF2 гарантира сред най-добрите показатели в класа във всяка ситуация на шофиране, която обикновено се среща през всичките четири сезона, както подчертава известният немски тестващ орган TÜV SÜD, който наскоро награди новата всесезонна гума Cinturato със своята оценка ‘Performance Mark’1
.
По същия начин друга германска сертифицираща организация Dekraудостоверява, че Cinturato All Season SF2 осигурява перфектен контрол, благодарение на по-краткия спирачен път на сухо и по-добра управляемост на сняг в сравнение с преките конкуренти - както и отлични спирачни характеристики на мокри и заснежени повърхности. В сравнение с предшественика си Cinturato All Season Plus, спирането на сухо се подобрява с 3,5 метра, а спирането на мокра повърхност се подобрява с около 2 метра3. Ефективността в сравнение с предишната версия на гумата също се подобрява при сняг, както по отношение на задържането на пътя, така и при спиране (с печалба от около 1 метър3).

По-дълъг живот
Профилът и структурата на Cinturato All Season SF2, както и новият протекторен дизайн, позволяват оптимална управляемост и равномерен контакт на всесезонната гума, като по този начин удължава експлоатационния живот на гумите с до 50% в сравнение с предишния Cinturato All Season Plus. Този впечатляващ резултат е получен благодарение на използването на нови материали в съединенията, както и подобрена локализирана твърдост в шарката на протектора.

Нисък разход на гориво
Адаптивната каучукова смес и адаптивния протекторен дизайн от ново поколение осигуряват по-ниско съпротивление при търкаляне в сравнение с основните си конкуренти, както беше показано по време на тестовете на Dekra. По-ниското съпротивление при търкаляне означава по-малък разход на гориво и увеличен обхват за електрически автомобили, оборудвани с гуми по спецификация Elect. Всичко това носи предимства по отношение на екологичната устойчивост и гумата получава оценка B за съпротивление при търкаляне, от Европейския етикет, за по-голямата част от гамата Cinturato All Season SF2. Най-тихата всесезонна гума от всички тях. От сравнителните тестове, които Dekra2 направила срещу основните конкуренти, Cinturato All Season SF2 се очерта като най-тихата гума в своя клас. Благодарение на специфичната каучукова смес и адаптивен протекторен дизайн, шумът се поддържа на минимални нива, в полза на околната среда и комфорта на пътуване.

(1) Сравнителни тестове, проведени от TÜV SÜD с гуми в размер 205 / 55R16 94V: Cinturato All Season SF2, Bridgestone Weather Control A005 EVO, Michelin Cross Climate + и Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3.
(2) Извличане на резултати от референтната справка 20CPCEXT-181 от тестовете за сравнителен тест, проведени от Тестовия център на DEKRA през януари 2021 г. в Idiada - Tarragona (Spagna), Vistträsk (Швеция), Милано (Италия). Тествани гуми: Cinturato All Season SF2, Michelin Cross Climate +, Goodyear Vector 4 Season Gen3, Bridgestone Weather Control A005 EVO в размер 205 / 55R16 94V.
(3) Вътрешни сравнителни тестове между новия Cinturato All Season SF2 и предишния Cinturato All Season Plus.

В някои размери ще се предлагат гуми, направени по технологията Seal Inside, която позволява гумата да поддържа налягането след пробиви в нея с диаметър до 4 мм благодарение на допълнителен слой вътре в гумата, който бързо запечатва дупката при пробив от външно тяло в протектора. Част от гумите ще бъдат произведени по технологията Run-Flat, която с помощта на подсилени странични стени позволява в случай на пробив да се изминат още 80 км при скорост до 80 км/ч.

Собствениците на хибридни и електрически превозни средства ще могат да изберат гуми с марка Elect, които са преработени, за да намалят съпротивлението при търкаляне и да намалят шума. Електрическите гуми също са преработени, за да осигурят оптимално сцепление, когато започват да отчитат високата мощност и въртящия момент на електрическите превозни средства.

Pirelli Cinturato All Season SF2 се предлага в 65 размера с диаметър от 15 до 20 инча, а новите зимни гуми от семейство Cinturato трябва да бъдат на пазара до следващия сезон.

по материали на Pirelli и TyreTradeNews

 

TEST