Нови зимни гуми за сезон 2020/2021г

Нови зимни гуми за сезон 2020/2021г

Синоптиците обещават дълго лято но това не бива да заблуждава шофьорите: новият зимен сезон е точно зад ъгъла и сега е моментът да се проверят “зимните обувки”. Добре е ако съществуващите зимни гуми са готови за използване още един сезон, но ако ресурсът на стария комплект вече е изчерпан и шарката на протектора е само приятен спомен, то време е, да не се чакат първите студове, да се запознаете с новостите в зимните гуми за 2020/2021 г., за да очакваме зимните студове подготвени.

В прегледа на новите продукти за зимния сезон 2020/2021 са включени зимни гуми за леки автомобили, джипове и лекотоварни автомобили не само от водещите световни производители, но и гуми на бюджетни марки от по-малко популярни компании, което би трябвало значително да разшири вашия избор.

В списъка има повече от 30 модела нови зимни, като основното правило което трябва да се спазва остава непроменено: зимните гуми трябва да съответстват максимално на метеорологичните условия във вашия регион. Въпреки факта, че зимите стават по-меки, никой не е в безопасност от внезапни студове и обилни валежи, така че първата трудност е изборът между шиповани и обикновенни фрикционни зимни гуми от европейски и скандинавски видове. Така, че да четем!

Новите зимни гуми на европейския пазар за сезон 2020/2021г.

Continental 

В края на февруари 2020 г. германският концерн Continental разкри наследника на първокласния модел WinterContact TS 860, който спечели многобройни награди в тестовете за сравнение на гуми, проведени от европейските индустриални издания за високите си показатели.

Новия модел зимна гума Continental WinterContact TS 870, е предназначен за средни, компактни и малки автомобили. Новата зимна гума предлага подобрена безопасност при движение по сняг, лед, мокри настилки, както и увеличен пробег и по-ниско съпротивление при търкаляне, постигнати чрез оптимизиране на шарката на протектора и подобряване на каучуковата смес Cool Chili.WinterContact-TS-870-golemi-snegni-dgobove

Стартът на продажбите на модела Continental WinterContact TS 870 беше планиран за есента на 2020 г., но пандемията направи свои корекции във времето на появата на новостта: временното затваряне на европейските фабрики на компанията доведе до намаляване на производствения капацитет, в резултат на което беше решено пускането на новата зимна гума да бъде отложено за 2021 г.

Dunlop

Dunlop-Winter-Maxx-03Гумите Dunlop Winter Maxx 03 са предназначени за пътнически превозни средства, градски джипове и минивани, според изявленията на производителя им Sumitomo (Япония), и се характеризират с най-високото сцепление на лед в цялата история на марката.

Тяхната ключова разлика от предишното поколение гуми Winter Maxx 02 е използването на нов тип каучук, който осигурява повърхността на протектора с неравна структура, ускорявайки оттичането на финния пласт вода от контактната зона при шофиране по хлъзгав лед. Sumitomo подчертава, че благодарение на иновацията страничната стабилност и спирачната ефективност на Dunlop WM03 са увеличени съответно с 11% и 22%.

 

 

 

 

 

 

 

Firestone

Bridgestone няма нови продукти под основната си марка за зимния сезон, но е представил на пазара нова зимна гума на дъщерната си марка Firestone. Тази нова зимна гума е проектирана за леки автомобили и джипове, гумите Firestone Winterhawk 4 предлагат оптимално управление при студени и непредсказуеми условия.

В сравнение с Winterhawk 3, производителят твърди, че новия модел зимна гума предлага 7% по-добро сцепление на сняг и 4% по-добри спирачни характеристики на мокри пътища.

 

 

 

 

Gislaved

Нови за зимния сезон 2020/2021 са шиповите зимни гуми Gislaved Nord Frost Van 2. Те са проектирани да осигурят стабилно сцепление на микробуси и лекотоварни автомобили при най-суровите северни зимни условия. За разлика от първото поколение гуми, те са по-устойчиви на срязвания и пробиви.

 

 

 

 

 

 

GT Radial

Сингапурската компания Giti представи на европейските потребители своята спортна нова зимна гума GT Radial WinterPro 2 Sport, предназначена да замени GT Radial Champiro WinterPro HP в гамата. Гумата която е разработена и проектирана от Европейския център за изследвания и развитие Giti Tire в Хановер, ще се произвежда в 39 от 42 популярни размера за леки автомобили и джипове, което покрива 70% от целевия пазар.

Забележително е, че насоченият дизайн на новия протектор с форма на ятаган UHP с остри ръбове за подобрено сцепление на сняг и мокри пътища е взет от гумите GT Radial WinterPro2.

Hankook

hankook winter I*cept Evo3 W330„Зимно съвършенство за всяко зимно време“ - така, много скромно, южнокорейската компания Hankook позиционира новите си зимни гуми от висок клас Winter i*Cept evo3 W330 /за леки автомобили/ и Winter i*Cept evo3 X W330A /за SUV/.

Тези зимни гуми, благодарение на гумената смес Aqua Pine в която се използва иглолистна смола с висока чистота, както и V-образната шарка на протектора с напречни дренажни канали, наподобяващи крила на чайка, гарантират стабилно сцепление и къс спирачен път както на сняг, така и на сухи или мокри пътища. Новите гуми са предназначени да заменят зимните гуми от предходно поколение Winter i*cept evo2 W320 и Winter i*cept evo2 W320A.

 

 

 

 

 

 

 

Kenda

С новите зимни гуми Kenda Wintergen 2 SUV предназначени за превозни средства с висок просвет, тайванският производител на автомобилни гуми Kenda запълни празнината, която съществуваше в европейската му гама автомобилни гуми: масовото производство на зимни гуми за леки автомобили Kenda Wintergen 2 (KR501) започна през 2016 г.

 

Kumho

По някакъв начин съвсем неусетно в гамата на Kumho се появиха нови зимни гуми за леки автомобили, които в зависимост от източника се наричат ​​или Kumho WinterCraft Wi51, или Kumho WinterCraft Ice Wi51. В същото време, както Кумхо поясни, и двата вида изписвания - с „Ice“ и без „Ice“ са правилни и гумите са абсолютно еднакви.

Kumho WinterCraft Wi51 в размер 205/55 R16 осигурява 8% по-добро управление на лед и 12% по-добро управление на сняг в сравнение с гумите от предишното поколение, при което важната роля са изиграли специалните микронарези на раменните блокове, имитиращи краката на пъргави гущери.

Kumho-WinterCraft-Wi51

 

Laufenn

През есента на 2020 г. на пазара на европейските страни ще бъде пусната актуализирана версия на гумите Laufenn I Fit. Новият Laufenn I Fit + / Laufenn I Fit Plus / е наследил насочения дизайн на протектора от своя предшественик. В същото време съставът на каучуковото съединение е претърпял промени. Hankook, която е собственик на бюджетната марка Laufenn, казва, че новото съединение е подобрило значително работата на I Fit Plus при мокър и топящ се сняг.

Laufenn I Fit plus

 

Linglong

Китайският производител посочва достъпната цена и отличните спирачни характеристики на лед и сняг, като ключови конкурентни предимства на зимните гуми Linglong Green-Max Winter Grip 2, които са предназначени за леки автомобили. Гумите са подготвени за поставяне на шипове, ако е необходимо,  като броят на гнездата за тях при някои размери на зимната гума достига 250 броя!

Отбелязва се, че гумите са включени в сравнителните тестове на зимните гуми за 2020 г. на организацията Test World, така че остава много малко време за изчакване резултатите и през следващите няколко месеца ще разберем дали изобилието от шипове наистина може да им даде предимство пред техните конкуренти.

Трябва да напомним, че миналата годиа година зимните гуми за лекотоварни автомоби Green-Max Winter Grip Van 2 бяха представени под марката Linglong.

 

Michelin с две нови зимни гуми

Michelin X-Ice Snow и Michelin X-Ice Snow SUV са може би най-очакваните нови зимни гуми, не само в гамата на френския производител 2020/2021, но и през последните няколко години.

Michelin не бързаха да пускат нова версия на зимните гуми за леки автомобили Michelin X-Ice Xi3 и Michelin Latitude X-Ice Xi2 SUV, тъй като и двата модела имат своите утвърдени качества и популярно и имат своите купувачи. При независимите сравнителни тестове обаче тези модели отдавна са останали без шанс да се появят в горната част на класациите, така че необходимостта от замяната им е очевидна. Компенсирайки изгубеното време, Michelin се опита да инвестира сериозно в маркетинга, канейки много автожурналисти да тестват X-Ice Snow.

Michelin-X-Ice-Snow-new

Зимните гуми X-Ice Snow SUV и X-Ice Snow SUV са с оптимизиран, насочен симетричен дизайн на протектора, съчетан с иновативни технологии и подобрена каучукова смес. Тези нови зимни гуми осигуряват подобрени снежни характеристики и по-кратък спирачен път на лед. Също така обещават стабилна производителност през целия експлоатационен живот, което ще позволи на водачите да ги използват средно с един допълнителен сезон по-дълго, според френските производите.

Новата гама зимни гуми X-Ice Snow SUV ще се предлага в 82 размера със скоростни индекси T и H през есента на 2020 г. Други 41 размера ще бъдат на разположение от есента на 2021.

 

Nexen

Автомобилните гуми на южнокорейската компания Nexen станаха широко разпространени в европейските страни, така че производителят се опитва да не губи своето влияние, като пуска следващия модел. Новите зимни гуми Nexen WinGuard WinSpike 3, които между другото се продават на пазара за автомобилни гуми от април 2020 г., използват шипове със специален дизайн, който позволяват да се увеличи дълбочината на проникване на върха от твърда сплав в лед със 140-150%.

Nexen-WinGuard-WinSpike-3

В размер 205/55 R16, третото поколение зимни шиповани гуми за леки автомобили WinGuard WinSpike са оборудвани със 190 шипа. Това със сигурност не е рекорд в надпреварата на производителите, стартирала миналата година за броя на шиповете в новите им зимни предложения, а "почти на ниво".

Nitto

Зимните гуми без шипове от скандинавски тип бяха представени от японския производител на автомобилни гуми Toyo, който е собственик на бюджетната марка Nitto. Новите зимни гуми Nitto SN3 Winter са предназначени за използване както на леки автомобили, така и на пикапи, кросоувъри и джипове. Насочения протекторен дизайн на зимната гума, осигурява по-добра производителност от предходния модел Nitto Winter SN2 при шофиране по кишави пътища и подобрена управляемост и комфорт при всякакви зимни условия.

Nitto-SN-3-Winter

Както обясняват разработчиците, до известна степен това е се постига благодарение на натрошени черупки от орех (собствената технология на Toyo "Microbyte") и бамбукови въглища включени каучуковата смес на протектора, които имат абсорбиращ ефект, който се проявява ясно върху заледени повърхности.

 

Nokian
Новата версията "P" на зимната гума Nokian WR Snowproof (която беше основното разочарование през зимния сезон 2019/2020), според разработчиците новите зимни гуми, са първокласни зимни гуми за леки автомобили, които "майсторски съчетават висока управляемост и надеждно сцепление върху зимните повърхности". Nokian WR Snowproof P, официално одобрен за използване през зимата (маркиран с  "Alpine"), освен това се гордее с ниско съпротивление при търкаляне, което допринася за по-нисък разход на гориво.

Nokian-Snowprof-P-Alpin-performance

Както винаги, популяризирането на гумите Nokian в Централна Европа, където те не са особено популярни, се насърчава от Мика Хакинен, шампион на Финландия от Формула 1. Както при новия продукт от Kumho, името на Nokian WR Snowproof P също е двойно. Както Nokian Tyres поясниха, името на гумата може да бъде изписано със или без суфикса WR.

 

Sailun с три нови зимни гуми през 2020 г.

През 2020 г. китайският производител на автомобилни гуми Sailun представи три нови модела зимни гуми за северната зима. Фрикционни зимни гуми за леки автомобили Sailun Ice Blazer Arctic и Sailun Ice Blazer Arctic Evo, при създаването на които разработчиците явно са използвани моделите на Sailun WinterPro SW61 и Sailun WinterPro SW82. Новите зимни гуми са предназначени за автомобили масово производство и втория модел съответно за по-мощни спортни автомобили.

Sailun-New-winter-tyres-2020
Моделът Sailun Ice Blazer Arctic SUV е предназначен за SUV и 4x4 автомобили, се различава от зимната гума за леки автомобили Ice Blazer Arctic не само по подсилената си вътрешна структура, която отчита особеностите на използването на гуми на превозни средства с висок център на тежестта, но и по дизайна на протектора, което осигурява подобрена стабилността при смяна на лентата и по време на завиване. Те са наследили дизайна от гумите Sailun WinterPro SW81.

 

Starmaxx

Starmaxx ArcTerrain-W860Турският производител на автомобилни гуми AKO Grup, който преди година представи “лепкавите” гуми Petlas Glacier W661 и Petlas Explero Ice W681, реши да разнообрази асортимента и на втората си марка Starmaxx с тях тази година. Новите зимни гуми за леки автомобили Starmaxx Arcterrain W860 и зимната гума за SUV автомобили Starmaxx Incurro Ice W880 са тествани във Финландия на пистата Ивало отвъд Полярния кръг, което според производителя дава възможност да се твърди, че работят ефективно в най-екстремните климатични условия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tecnica

Базираната в Сингапур Omni United, която е собственик на запазените марка гуми American Tourer, Patriot и Radar, разшири присъствието си в Европа, където представи марката Tecnica тази година. Четири нови зимни гуми 2020-2021 ще се появят в продажба под новата марка.

Technica-winter-tyres-2020

Портфолиото на компанията е предназначено за зимни метеорологични условия: зимни гуми за леки автомобили Tecnica Alpina GT и лекотоварни автомобили и микробуси Tecnica Alpina Cargo, които, както подсказва името им, са подходящи предимно за меки зимни условия. Също така са представени и гумите за леки автомобили Tecnica Nordica GT и Tecnica Nordica GT-X които са зимни гуми от скандинавския тип, получили същите дизайн на протектора както предходните две зимни гуми но снабдени със шипове във версията „X“.

Toyo

Toyo Observe S943 който е модел зимна гума от от европейската гама на японската марка и е в производство от 2013г най-накрая беше заменен от новата зимна гума Toyo Observe S944. Последното поколение зимни гуми за леки автомобили “алпийски” тип се характеризира с висока степен на безопасност на сняг и мокър асфалт, което се дължи на прилагането на патентованата технология на Toyo - Nano Balance.

Toyo-Observe-S944

Triangle
За жителите на региони с топъл зимен климат, като алтернатива на скъпите гуми, китайските разработчици от Triangle предлагат бюджетни високоефективни гуми Triangle WinterX TW401 с „най-добрите в класа“ спирачни характеристики на мокри настилки. Новите зимни гуми с шиповеTriangle IcelynX TI501 са насочени към използване в по-студени региони на Европа. И двата модела зимни гуми са предназначени за монтаж в леки автомобили.

Triangle-new-winter-tyres-2020

 

Uniroyal

За местата с топли и меки зимни условия инженерите от Continental AG, която е собственик на марката Uniroyal, разработиха две нови зимни гуми. Първата от тях, зимната гума за лекотоварни автомобили и микробуси Uniroyal Snow Max 3, вече се предлага на пазара, докато стартирането на продажбите на зимни гуми за леки автомобили Uniroyal WinterExpert, която за първи път използва технологията на кожа на акула за зимните гуми на марката, е отложено за 2021 година.

Uniroyal-winter-tyres-2020/2021

Vredestein

Производителите на автомобилни гуми Vredestein, преименуваха зимната си линия Snowtrac във Wintrac, както беше обявено с представянето на зимните гуми Wintrac Pro през 2018. Vredestein пуснаха през тази година и новата зимна автомобилна гума Vredestein Wintrac. Представянето им трябваше да се състои на The Tire Cologne 2020, но поради отмяната на събитието поради пандемията на коронавируса, компанията беше принудена да проведе виртуално представяне на новите зимни гуми през 2020 г.

Vredestein-Wintrac-new tyre for 2020

Гумите Wintrac са по-подходящи за настоящите европейски зими, които през последните години станаха по-топли. Инженерите на Apollo-Vredestein са подобрили производителността на Wintrac на мокър асфалт, като същевременно са запазили същото сцепление със сняг като Wintrac Pro.
За микробуси и лекотоварни автомобили Apollo предлага новите зимни гуми Vredestein Comtrac 2 Winter +.

 

Yokohama

Yokohama-BluEarth-Winter-V906Новите зимни гуми Yokohama BluEarth*Winter V906 са предназначени да се монтират в компактни и среден клас леки автомобили, както и в компактни SUV автомобили.

Производителите от Yokohama твърдят, че новата зимна гума BluEarth * Winter V906 която е разработена на базата на технологията Powerful Traction, в сравнение с предшественика си Blu Earth Winter V905, е подобрила производителността в две ключови области, които европейските шофьори смятат за най-важни за зимните гуми: производителност на сняг и лед и в нивото на сцепление на мокри пътища, като същевременно се поддържа високо ниво на износоустойчивост. Уникалният дизайн на новите гуми включва устойчив на замръзване слой на протектора, който намалява съпротивлението при търкаляне.

TEST