Michelin CrossClimate + с постоянни характеристики за целия експлоатационен живот на гумата

Michelin CrossClimate + с постоянни характеристики за целия експлоатационен живот на гумата

 Michelin CrossClimate+ отново доказа своето превъзходство с най-добри експлоатационни характеристики по време на цялостната си експлооатация доказвайки своята безопасност до минималното законово износване на протектора от 1,6мм.
      Гумата CrossClimate + на Michelin е обявена за "образцова", след като триумфира в строги тестове за гуми, проведени в Германия, като по този начин повиши репутацията си за ненадминато представяне по време на целия експлоатационен живот на гумата. Списанието Auto Bild организира тези тестове, като смята, че това са първите публикувани по-задълбочени тестове, сравняващи ефективността на различните гуми, през цялото време на тяхното износване.
     Този път тестовете са проведени като Michelin CrossClimate+ - лятна гума със зимни възможности е изправена срещу пет други конкурентни всесезонни гуми. Тестовете са проведени при три различни дълбочини на протектора 8мм-нова гума, 4мм  - средно износване и 2мм - износване в края на експлоатационния живот. 
     При тестовете за нова гума оценката на CrossClimate + е "образцова" а при 4мм и 2 мм оценката е "добра", каквато е оценката на гумата която е класирана на второ място при нейните тестове като нова. Блестящо впечатление прави гумата Michelin CrossClimate+ при тестовете при дълбочина на протектора 2мм.

     Коментирайки резултатите от при спиране на мокро, тестовите пилоти на Auto Bild казаха: "Забележително е, че Michelin с два милиметра спира по-добре от повечето останали кандидати с остатъчна дълбочина на протектора  от 4 мм." Изпитанията показаха, че Michelin CrossClimate + "има най-ниското износване". CrossClimate + беше единствената гума, която успя да надвиши прогнозните 50 000 км. Коментирайки първото място след резултатите от оценката, тестващият екип на Auto Bild заяви: "CrossClimate + е всесезонна гума с оценка "образцова" с балансирано представяне и минимална загуба на производителност през целия си жизнен цикъл".
    Michelin заявява, че резултатът, постигнат от неговия CrossClimate + в теста "Auto Bild", е доказателство на "ангажимента ни да направим гуми, които са безопасни до минималната законоустановена дълбочина на протектора от 1,6 мм." Във всеки случай, добрите характеристики на гумата на Мишелин при 2 мм остатъчна дълбочина на протектора, е още един коз в ръцете на Мишелин в битката им срещу препоръките на някои производители на автомобилни гуми, които смятат, че гумите трябва да бъдат сменяни, когато същите останат с дълбочина на протектора 3 мм или 4 мм. Производителите на гуми от Мишелин декларираха, че замяната на гумите при тези дълбочини на протектора е "ненужна, скъпа за автомобилистите и автомобилните паркове, и е вредна за околната среда".
    "Тези резултати са от жизненоважно значение за поддръжката на големи автомобилни паркове, като те доказват, че Michelin се ангажира с дългосрочното поддържане на постоянни характеристики на гумите по време на целия им експлоатационен цикъл. Това е предимството на Мишелин пред техните конкуренти", казва Джонатан Лайтън, ръководител на Michelin във Великобритания и Ирландия. "Ако искате да управлявате автомобилни паркове, като намалите разходите за подмяна на автомобилни гуим, да спестите гориво и да помогнете за увеличаване на безопасността на автомобилите през цялата година, наистина нямате по-очевиден избор от Michelin CrossClimate +."
    В теста за сцепление на сняг, Auto Bild установи, че гумите на Michelin постигат "постоянно сцепление" при намаляване на протектора, докато в зимния слалом те нямат почти никакви загуби на характеристиките си при намаляваща дълбочина на протектора". И когато се стигна до зимното управление, "само Michelin осигурява безопасна работа дори и при два милиметра дълбочина на протектора".

 
# Тествани гуми и резултати

оценки при различната дълбочина  

(сняг/мокро/сухо/цена)

   
1.

Michelin-CrossClimate+

Michelin 
CrossClimate + (92 T)

Оценка на нова гума: образцова

Средна оценка от теста: добра

Нова: ( 2 / 1 / 2+ / 2)

4mm: (2- / 2 / 1- / 2+) 

2mm: (3+ / 3 / 1 / 2+)

   
2

Goodyear-Vector-4Seasons-Gen2

Goodyear 
Vector 4Seasons Gen2 (88T)

Оценка на нова гума: добра

Средна оценка от теста: задоволителна

Нова: (1 / 1- / 3+ / 2) 
4mm: (2- / 2- / 2+ / 2+) 
2mm: (3-/ 3 / 1- / 2+)
   
3.

Pirelli-Cinturato-All-Season

Pirelli 
Cinturato All Season (88 H)

Оценка на нова гума: задоволителна

Средна оценка от теста: препоръчителна с условия

Нова: (2- / 2+/ 3+/ 3) 
4mm: (3- / 3+/ 2 / 3) 
2mm: (4- / 3-/ 1-/ 3)
   
4.

Hankook-Kinergy 4S-H740

Hankook 
Kinergy 4S (88T)

Оценка на нова гума задоволителна

Обща оценка от теста: препоръчителна с условия

Нова: (2 + / 2- / 3+/ 3) 
4mm: (2- / 3- / 2+/ 3+) 
2mm: (4 / 4/ 1-/ 3+)
   
5.

Vredestein-Quatrac-5

Vredestein 
Quatrac 5 (88 T)

Оценка на нова гума: задоволителна

Обща оценка от тестаt: препоръчителна с условия

Нова: (2+ / 2- / 3+ / 2-) 

4mm: (3 / 3 / 2 / 2 

2mm: (4- / 4- / 2+ / 2)

   
6.

Nokian-Weatherproof

Nokian 
Weatherproof (88T)

Оценка на нова гума: satisfactory

Обща оценка от теста: препоръчителна с условия

Нова: (1/2+ / 3 / 2-) 

4mm: (2- / 3 / 2 / 2-)

2mm: (3- / 5+ / 2+ / 2-)

 

За четирите от шестте гуми наистина е препоръчително, поради причини, свързани с безопасността при шофиране, да бъдат заменени при достигане на половината дълбочина на протектора. От друга страна, Michelin CrossClimate + и Goodyears Vector 4Seasons Gen-2 доказват, че безопасно се справят добре със значително по-голям пробег.

по материали на AutoBild

 

TEST