Тест на летни бюджетни гуми в размер 205/55R16 проведен от шведското списание Vi Bilägare 2018

Тест на летни бюджетни гуми в размер 205/55R16 проведен от шведското списание Vi Bilägare 2018

Летният сезон на 2018 вече е приключил, но публикуваният тест за летни бюджетни гуми с размери 205/55 R16 от шведското специализирано издание за автомобили Vi Bilägare няма да бъде излишен, тъй като участващите в него модели ще присъстват дълго време в асортимента на производителите на автомобилни гуми.

Закупените от електронни магазини, седем комплекта летни гуми от бюджетния сегмент са били подложени на серия от тестове, заедно с  летните гуми от висок клас Continental ContiPremiumContact 5 и и неназовани фрикционни зимни гуми от скандинавски тип. Резултатите от тестовете показват, че цената не винаги е определящ фактор в качеството и ефективността в характеристиките на летните гуми - голяма част от летните гуми в най-ниския бюджетен клас, може да се конкурира с по-скъпите летни гуми от висок клас.

Използваните гуми в тестовете са:

  • Falken Ziex ZE 914 Ecorun
  • Fulda EcoControl HP
  • Goodride Radial RP28
  • Landsail LS 388
  • Maxxis Mecotra 3
  • Nordexx NS9000
  • Roadstone Eurovis Sport 04

Трябва да се отбележи, че стойността на най-евтините гуми в този летен тест на Vi Bilägare 2018 са два пъти по-ниски от цената на висококласните гуми на Continental.

Какво показват резултатите от проведените тестове:

Поведение на летните гуми на мокра настилка

Test-La-Bilagare-Brake_Wet    Спиране на мокра настилка

    Главното и основно различие между нискобюджетните летни гуми и висококласните такива – това е ефективността при спиране на мокра настилка. За пълното спиране на тестовия автомобил Volksvagen Golf при скорост 100 км/ч на летните гуми ContiPremiumContact 5 са им достатъчни 54,6 м, като в същото време за най-добре представилите се в този тест нискобюджетни гуми са им необходими 60,9 м, за най-зле представилите се  – 74,1 м. Това може да се окаже критично при възникване на критична ситуация на пътячто может иметь критическое значение в случае ДТП. 

Резултатите на летните гуми Goodride Radial RP28, Maxxis Mecotra 3 и Nordexx NS9000 при спиране на мокра повърхност могат да се нарекат срамни - те са по-лоши от резултата при спирането на зимните гуми.

Test-La-Bilagare-driving on wetУправляемост на мокра настилка 

Ниско бюджетните летни гуми също така губят спрямо висококласните летни гуми и при теста за управляемост на мокра настилка. Времето на зъкъснение при преминаване на серпентина, писта с множество завои, на бюджетните гуми спрямо гумата от висок клас е от 3 до 11 секунди!

 

 

Test-La-Bilagare-Nadlagen_akvaplaning   Надлъжен аквапланинг

    Единствената тестова дисциплина на мокро, в която нискобюджетните летни гуми се приближават по резултати до лятната гума от висок клас на Continental – това е устойчивостта на аквапланинг. В теста на надлъжен аквапланинг лятната гума Falken Ziex ZE914 Ecorun прави невъзможното, постигайки по-добри резултати от скъпоструващата гума на немския производител.

Test-La-Bilagare-Naprechen_akvaplaning  Напречен аквапланинг

При тестовете за напречен аквапланинг те подобряват резултата си, като към тях се присъединяват гумите на Fulda EcoControl HP.

 

 

 

 

Test_La_Bilagare_Stranichna_ustoichivost_na_mokro   Странична устойчивост на мокро

  На наводнената кръгова писта с диаметър 55 метра най-добър резултат отново постига премиум лятната гума на Континентал ContiPremiumContact 5.

В същото време резултатите на болшинството тествани бюджетни гуми е много близко до резултата на високо класната гума на Континентал

 

.

 

Характеристики на суха настилка

Test_La_Bilagare_Spirane_na_suho  Спиране на суха настилка

На сухия асфалт ефективността на гумите от икономичния бюджетен клас е значително подобрена, но и тук се наблюдава общата тенденция на изоставяне, макар и не толкова драматично, колкото при мокри условия. Добро впечатление оставят всички гуми от бюджетния клас, като особено добре говори това, че и най-лошо представилата се гума в бюджетния клас има по-дълъг спирачен път спрямо лидера само с 2,1м.

 

 

 

Test_La_Bilagare_Upravliaemost_na_suho Управляемост на сухи настилки

Бюджетните летни гуми бележат подобрение в показателите и при управление на суха настилка При преминаване на отсечка с множество завои “змейка”  "горната" граница на времевото закъснение е намалена до 5.5 секунди а "долната" граница е по-малка дори и от една секунда.

 

 

 

 

 

Test_La_Bilagare_Razhod_na_gorivo   Разход на гориво

   Налице са доста изравнени показатели на всички участвали летни гуми в теста за горивна ефективност, при който гумите Roadstone Eurovis Sport 04 и зимните гуми се класираха най-добре, а резултатът на премиум летните гуми Continental е равен на този на нискобюджетната гума Nordexx NS9000.

 

 

 

 

Test_La_Bilagare_Shum-Comfort-saprotivlenie-tarkaliane  Резултати от Шум/Комфорт/Съпротивление на търкаляне

Най-тихият от всички участници в летния тест на Vi Bilägare бяха гумите Fulda EcoControl HP, които  най-добре поглъщат звуковите вълни по равна и неравна повърхност на пътя по-добре от всички останали. Гумите Goodride Radial RP28 и Landsail LS388 едва ли ще осигурят същия висок акустичен комфорт в колата.

В крайна сметка какви са резултатите:

Очевидните лидери в теста на нискобюджетните летни гуми в размер 205/55 R16 проведен от Vi Bilägare – това са Fulda EcoControl HP и Falken Ziex ZE 914 Ecorun, които са разделени един от друг само с две точки на финала. Причината за това най-вероятно е фактът, че марките летни гуми Falken и Fulda принадлежат на два от гигантите в произвоoдството на автомобилни гуми гуми - Goodyear и Sumitomo съответно. Във връзка с това тези гуми от бюджетния сегмент се възползват от достъпа до най-новите технологии и материали за тяхното производство. В същото време цената на тези два модела е малко по-висока от тази на останалите ниско бюджетни участници в теста. С две думи няма случайни неща, дори когато се търсят ниско бюджетни гуми трябва да се търсят такива които са произведени от големите производители на автомобилни гуми.

Като цяло, анализирайки резултатите от бюджетните гуми на мокри и сухи повърхности, можем да кажем, че трябва да плащате за своята сигурност на пътя. В случай на ограничен бюджет шофирането с ниско бюджетните гуми трябва да се извършва с изключителна предпазливост, особено при мокър асфалт.

Каква е разликата между високо класните - скъпи гуми и бюджетните такива по отношение на сцеплението и сигурността? Тестът показва, че не можете да се каже, че всички гуми с ниски цени са лоши. Но добрите ниско бюджетни летни гуми които купуваме, всъщност са произведени от производители, които не принадлежат към категорията производители на ниско бюджетни гуми.

На сухия асфалт, по-евтините варианти са доста добри. По-лесно е да се справите със сцеплението, при хубаво време. Най-голямата разлика между висококласните летни гуми и по-евтините им алтернативи, е в сцеплението на мокро.

Дори някои от ниско бюджетните гуми да имат лоши показатели, въпреки всичко те не могат да се сравняват със зимните фрикционни гуми на летни настилки. Дори и ниско бюджетните гуми имат по-добри характеристики от зимните гуми. Напримери зимните гуми, разходват по- малко гориво, вървят по-гладко и комфортно - но имат изключително лошо сцепление на сухи и мокри, летни настилки.

Така че не карайте зимни гуми през лятото!

От съображения за безопасност. Това може да се окаже изключително скъпо.