Дерек Макмартин, управляващ директор на Maxxis UK, обсъжда ползите от всесезонните гуми

Дерек Макмартин, управляващ директор на Maxxis UK, обсъжда ползите от всесезонните гуми

     Според What Car?, 95% от британските шофьори използват летните гуми целогодишно. Опитът показва, че това се дължи на общата липса на разбиране за значително подобрените характеристики на зимните гуми, производителността която те могат да доставят в снега и леда, и изключителния напредък, постигнат в областта на разработка на тези гуми.

     Балансът между стабилността при различните метеорологични условия, като студено време,  мокрото време, сцеплението на сухо и ниското съпротивление при търкаляне за по-добър разход на гориво е изключително труден за постигане, но е ясно, че много от производителите в индустрията за производство на автомобилни гуми, инвестират сериозно, за да постигнат точно това. Всесезонните автомобилни гуми бяха въведени на пазара в Обединеното кралство преди няколко десетилетия, но последното поколение на тези продукти е фантастично в сравнение с техните предшественици.

     В Maxxis, ние се стремяхме към постигането на тази цел, чрез повишаването на всички нива на ефективност и характеристиките на всесезонните ни автомобилни гуми през всички сезони на годината. Целия ни сегмент от всесезонни гуми включва 150 опции за автомобилни гуми като модела AP2 за леки автомобили и всесезонните гуми MA-LAS ван / лекотоварни автомобили. Последните иновации в този сектор  използването на висококачествени ламели, по-здрави странични стени и усъвършенствана смес на протектора, за да се осигури силно представяне в различни условия, и смятаме, че е време тези подобрения да бъдат признати генерално от шофьрите.

     Промените със сигурност са в ход при нашите европейски колеги в Германия, чиито депутати наскоро актуализираха правилата за шофиране през зимата. От 1 януари 2018 г. гумите с етикети M + S (кал и сняг) вече не се приемат по германските пътища в зимни условия. Вместо това, през зимата ще бъдат позволени за използване само зимни гуми и всесезонни гуми с Алпийска маркировка от три планински върха със снежинка -  Three Peak Mountain Flake (3PMSF).

     С узаконяването на тази маркировка, която се появява на все по-голям брой всесезонни гуми, включително на нашата собствена AP2, се показва, че автомобилните власти признават способността на тези гуми да се представят достатъчно добре при различни и противоположни неблагоприятни климатични условия.  Това признаване на тези всесезонни гуми се отплаща, като показва, че средногодишните продажби на всесезонни гуми се е увеличило с девет процента за 2017-18 г., в сравнение със същия период на 2016-17г., според последните данни на GfK Panelmarket.

     Повишаването на информираността на потребителите и продавачите на автомобилни гуми за ползите от всесезонните гуми, ще бъде от решаващо значение за възпроизвеждане ръста на продажби на тези гуми, наблюдаван в Германия във Великобритания. Предложенията на ЕС за задължително показване на етикетите на гумите на клиентите на мястото при осъществяване на продажбите ще скъсят дългия път към постигането на това, тъй като новите етикети включват актуализирана информация за производителността на гумите на сняг и лед. Тъй като дилърите вече ги предлагат за сравнение, сигурно е да се каже, че купувачите на гуми, особено тези, които заменят гумите си с летни такива през зимните месеци, ще се замислят най-малкото за замяна на летните гуми с всесезонни.

     Годишната смяна на зимните и летните гуми винаги ще има своето място, особено в страни, които изпитват рязко спадане на температурата и продължително снежно време. За по-голямата част от Централна и Северна Европа обаче, всесезонните гуми ще продължат да осигуряват стабилни резултати и при смяната на сезоните. Това важи за хората, които признават ползите от гуми, специално предназначени за студени и влажни условия, но не искат неприятности за закупуване, съхраняване и поставяне на два комплекта гуми.

по материали на Tyre News

 

TEST