ADAC тест всесезонни гуми 175/65R14 -2018г

ADAC тест всесезонни гуми 175/65R14 -2018г

Сняг, лед, дъжд, студено или горещо време: Всесезонните гуми обещават безопасно сцепление при всякакви метеорологични условия. Но дали те всъщност работят по-добре от летните и зимните гуми? ADAC е тествал последните модели 175/65 R14 всесезонни гуми, включително Continental, Goodyear, Hankook, Michelin и Nokian

Само 4 от 9 всесезонни гуми са със задоволителни резултати за целогодишна употреба

За изпитванията, инженерите на ADAC са пътували през различните сезони до различни писти в Европа: за тестовете на сняг до пистата Ивало във Финландия, за измерването разхода на гориво, поведение на лед и мокри настилки  до пистата Contidrom в Хановер, и за тестовете на суха настилка и износване до пистата на Бриджстоун близо до Рим.

Резултатът: Четири от тестваните девет всесезонни гуми са с оценка “задоволителна”,  и те са препоръчителни за използване през цялата година, а останалите пет всесезонни гуми с оценка "достатъчна" и те са приемливи за целогодишно използване но с някои ограничения които трябва да спазват шофьорите. Това показва също, че в сравнение с  тестовете на всесезонни гуми за ниската и средна класа автомобили, всесезонните гуми за малки автомобили са много по-добри.

Второто заключение: Всесезонните гуми от последно поколение са склонни да използват модифицирани зимни смеси. Сравнението с лятна гума показала катастрофална спирачна ефективност на сняг  показва, че приличното представяне на всесезонните гуми на сняг в противен случай не би било възможно. Въпреки това, при проектирането, трябва да се имат предвид конструктивните слабости на зимните гуми на сухи пътища: Когато става на въпрос за къс спирачен път и добри характеристики на управление преимуществата на летни гуми пред всесезонните са ясно изразени.

Бърз поглед на резултатите от теста

В сравнение със типичните летни и зимни гуми

1) Скоростен индекс: H (до 210 km / h).

 2) общата оценка е без да се взимат оценките от шум и износване. 
Гуми с една и съща обща оценка са подредени по азбучен ред. 
Оценки:•  0.5 – 1.5 (много добра) • 1.6 – 2.5 (добра) • 2.6 – 3.5 (задоволителена) • 3.6 – 4.5 (достатъчна) • 4, 6 –  5.5 (лоша)

 

Пълните резултати с единичните оценки за всяка тестова гума можете да намерите тук

 

Победител в теста: всесезонната гума Nexen N blue 4 season:

Най-добре с конфликтните цели в теста се справя Nexen N blue 4 Season. Корейската всесезонна гума е с добри резултати на мокро и лед, на суха и покрита със сняг пътна настилка е малко по-слаба, но все пак приемлива. Новата всесезонна гума на Continental AllSeasonContact , от друга страна решава много добре  класическия конфликт между представянето на мокро и представянето на сняг - но това е за сметка на представянето на гумата на сухи пътища.

Следващите в класацията Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 и Nokian Wheatherproof  също показват слабости на суха настилка. С изключение на Firestone (най-лошо представилата се гума на сухи и мокри настилки), всички гуми след нея се представят на сняг под средното ниво - дори и най-скъпият модел в теста, всесезоннта гума която е с най-ниското износване CrossClimate от Michelin.

Сравнение на спирането между всесезонните гуми и специализираните летни/зимни гуми

Спиране на сухи настилки

ADAC test allseason tyres/braking_on_dry_roads

Спиране на сух асфалт от 80 до 0 km / h. Температура на пътната настилка: 30оС до 36оС.  Спирачно разстояние в метри.

До голяма степен класацията на гумите е почти равностойно при спирането на суха настилка: При високи температури лятната гума има предимство.  Разликата между най-добре  и най-лошо представилите се всесезонни гуми не е твърде голяма - 3,7 метра.

Спиране на мокри настилки

ADAC test allseason tyres/braking_on_wet_roads

Спиране на мокър асфалт при скорост от 80 до 0 km / h. Температура на пътната настилка: 16 ° C (> 15 ° C) и 7 ° C (<10 ° C).

Почти единадесет метра разлика в спирачния път  - тук ще намерите разликата в спирането на гумите които са в “детската градина”! - на най-добре и най-лошо представилите се всесезонни гуми. Ако специализираните гуми се карат в грешен сезон, спирачното разстояние се удължава с около пет метра.

Спиране на сняг

ADAC test allseason tyres - braking_on_snow_roads

Спиране на сняг от 50 до 0 км/ч. Температура на пътната настилка: -3oC.

Летните гуми нямат никакъв шанс на сняг. : те спират 34 метра по-късно след спирането на зимните гуми и то при спиране от скорост 50 км / ч. Всесезонните гуми имат разлика от 7 метра спиранеч път между най-добрите и най-лошите. Техния спирачен път е близък до този на зимните гуми.

И накрая заключение на ADAC:
Шофьорите на трябва да се съобразят с производителността и характеристиките на гумите.
От нагледния пример за поведението на гумите върху сняг може да се направи следното заключение: Тези, които искат да изберат да шофират със всесезонни гуми, трябва да познават индивидуалния профил на приложение на автомобила който шофират, както и силните и слабите страни на гумите които избират. За шофьорите, които живеят в умерен климатичен район и не планират ски ваканция или лятна почивка на юг, може да се каже, че първите четири всесезонни гуми в класацията с оценка "задоволителни" са една разумна алтернатива.

Разбира се, това се отнася и за собствениците на второкласни и малки автомобили, които пътуват на къси разстояния от по  няколко километра, особено в градските райони които се почистват непрекъснато, но и за тези, които искат да спестят разходи за смяната на летните със зимни гуми и обратно. Но най-важното е, че те трябва да се съобрязават със температурните промени и да оставят колата си в къщи при лошо зимно време.

И най-важното което трябва да знаете е, че всесезонните гуми не постигат най-добрите характеристики на специализираните летни или зимни гуми.  И както е популярно да се казва, всесезонните гуми са компромис който има своята цена – и тя е да се карат по-внимателно и съобразено с техните характеристики при екстремните летни и зимни метеорологични условия.

по материали на ADAC

 

TEST