Тест на зимни, летни и всесезонни гуми при различни температури 2020г

Тест на  зимни, летни и всесезонни гуми при различни температури 2020г

Тест за това как се отразяват различните температури  върху характеристиките на  различните видове гуми. По материали на Tyre Reviews

Все още съществува общоприетото мнение, че всесезонните гуми са универсална опция и освен това през зимата в определени случаи те могат да им дадат шанс пред зимните гуми, въпреки препоръките на производителите да сменят летните гуми със зимни гуми при температури на въздуха под 7 ° C.

За да разберат как се държат летните, всесезонните и зимните гуми при различни температури, от Tire Reviews се провели специален тест, резултатите от който могат да премахнат заблуждениеята и небрежността на някои собственици на автомобили.

Различни гуми тествани при различни температури
Изпитването на зимни, летни и всесезонни гуми е проведено при шест температурни условия: -9°С, 0°С, 2°С, 6°С, 10°С и 15°С. Измерването на влиянието на температурата върху гумите, или по-скоро върху тяхната ефективност и най-вече спирачния път, е станало възможно чрез използването на тестовите съоръжения на Test World във Финландия.

В теста взимат участие пет модела първокласни гуми с размер 205/55 R16. VW Golf 7-то поколение  е използван като тестов автомобил.

Тествани са следните модели автомобилни гуми:

Continental AllSeasonContact - всесезонни гуми
Continental PremiumContact 6 - летни гуми
Continental WinterContact TS 860 - зимни гуми Европейски тип
Michelin CrossClimate - летни гуми със зимни характеристики (всесезонни гуми)
Nokian Hakkapeliitta R3 - зимни гуми скандинавски тип

Резултати от теста
Участващите гуми преминават през три тестови дисциплини, които се провеждат при различни температури:

Спиране във мокро
Поведение на сняг
Спиране на сухо

Спиране на мокро
Измерванията на спирачната ефективност на мокра повърхност се извършват последователно при 2 ° С, 6 ° С, 10 ° С и 15 ° С. В тази дисциплина имаше някои изненади. Първо, дори при 2° C, зимните гуми от европейски тип спират по-лошо от всесезонните гуми Continental AllSeasonContact и Michelin CrossClimate, макар и с малка разлика. С повишаване на темпаратурата всесезонните гуми само укрепват своите лидерски позиции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Другата изненада е, че дори при 10 ° C летните гуми не могат да са по-добри от всесезонния модел. Трябва да се отбележи, че разликите в спирачния път при тази температура са минимални. Лятната гума Continental PremiumContact 6 успява да спре по-бързо на мокро чак когато температурата достигне 15°C.

Друга изненадата се оказва и най-дългия спирачен път на зимните гуми от северния тип. Но да не забравяме, че те са проектирани да осигурят надеждно сцепление върху сняг и лед, което по принцип елиминира включването им в най-добрите постижения за спиране на мокро.

Поведение на сняг
Тестът, извършен при температура от -9 ° C, не донесе нищо извън очакванията. Скандинавските гуми на Nokian Hakapeliitta R3 показват най-кратките времена на пътуване по снежния път. Тестовият пилот подчерта, че не се чувства подхлъзване и е карал много по-уверено на тези гуми в сравнение с класическите зимни гуми Continental WinterContact TS 860, които имат втори резултат.

 

Моля, обърнете внимание, че разликата между управляемостта на сняг на всесезонните гуми и зимните гуми не е много голяма, за разлика от резултатите от летните гуми.

 

 

 

 

 

 

Спиране на сухи настилки
И отново тест за ефективността на спиране този път на сухи настилки,  и отново при температури от 0 ° C, 2 ° C, 5 ° C и 8 ° C. При всички температурни условия най-късият спирачен път е за летните гуми. По-лошо от останалите,  спират зимни гуми от скандинавски тип. Зимните гуми от европейски тип на този фон изглеждат по-убедителни, но бяха по-лоши резултати от всесезонните гуми, дори при 0 ° C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какви изводи могат да бъдат направени?
Теста на автомобилни гуми, проведен от Tire Reviews при различни температури, отново показа опасността от използване на зимни и летни гуми извън условията, за които са проектирани.

Водните тестове показаха, че спирачният път на летните гуми с понижаване на температурата започва рязко да се увеличава, когато температурата падне под 7 ° C, докато за всесезонните и дори класическите зимни гуми, разликата в спирачния път при температурния диапазон от 2°C до 15°C е минимална.
Това предполага, че летните гуми през зимния сезон определено нямат място по пътищата, особено ако вземем предвид огромната разлика във времето със съперниците в тестовете за сняг.

Използването на всесезонни гуми е доста подходящо, но когато ги купувате, трябва да вземете предвид условията "зад борда". Въпреки че през цялото време всесезонните гуми се държат доста добре на снежни пътища (като тук не е излишно да припомним, че говорим за премиум модели), тяхната работа има смисъл и приложение само в региони с мека зима.

TEST