AutoBild тест летни гуми 2019- крайни резултати

AutoBild тест летни гуми 2019- крайни резултати

Победа за Michelin, 6 "отлични" гуми в теста на Auto Bild за летни гуми 2019г
В тазгодишният тест на Auto Bild за летните гуми в размер 225/45 R17 нямаше изненади. Тъй като повече от половината от първоначално участвалите в теста 53 летни гуми, вече бяха елиминирани в предварителния кръг за тестване на спирането на мокри и сухи настилки, останалите 20 кандидати дадоха добър резултат и се представиха много добре. Шест от тели летни гуми дори са обявени за „отлични“ гуми.

Победителят е ... Michelin Pilot Sport 4. На подиума на победителите се качиха три модела летни гуми - на второ място Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5, а трето място си разделиха два модела гуми - Falken Azenis FK510 и Hankook Ventus S1 Evo3.  Гумите на Michelin постигнаха най-високите оценки при тестовете на мокри и сухи настилки, но ситуацията се промени, когато в оценяването беше включена и цената на гумите - Pilot Sport 4 не е гума с ниска цена. Освен това, нейното съпротивление при търкаляне не беше по-добро от средното.

Втората гума в класирането Goodyear Eagle 1 Asymmetric 5 също идва с висока покупна цена, но потребителите получават една лятна гума с по-дълъг пробег за своите пари. По време на теста тази лятна гума достигна пробег 54 200 километра, което е достатъчно за теста на Auto Bild да го оцени (съвместно с Continental PremiumContact 6) с най-високите оценки в категорията разходи. Гумата на Goodyear също не дава основание за недоволство при тестовете на мокри и сухи настилки, но нивото на комфорт е само средно.

„Балансираните характеристики на управление на мокри и сухи повърхности, спортен динамичен режим на работа на сухо, добра реакция на волана на мокри повърхности, достъпна цена” са силните страни на Falken Azenis FK510. Пробегът на тази лятна гума се оказа най-големият и недостатък.

За Hankook, комфортът се оказа една слабост в представянето на гумата, която иначе беше високо оценена. Оценката на тестовете на Ventus S1 Evo³ беше – добре балансирана, с „прецизно поведение при управление, с добра реакция на сухи настилки, оптимално забавяне при мокро и умерено ценообразуване“.

Финални резултати от летния тест на списание Ауто Билд за 2019г
Класиране Марка и модел Резултат  * Оценка
на мокро на сухо цена
1 Letni gumi/Michelin-Pilot-Sport-4 Michelin Pilot Sport 4 91Y 1 1 1- Образцови
2 Letni gumi/Goodyear-Eagle-F1-Asymmetric-5 Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 91 Y 1 1 1-
3 Letni gumi/Falken-Azenis-FK510 Falken Azenis FK510 94Y 1- 2+ 2
Hankook Ventus S1 evo³ 94Y 2+ 1- 2
5 Continental-PremiumContact-6 Continental PremiumContact 6 91Y 2 2 1
6 Fulda SportControl 2 91Y 2 2+ 2
7 Nokian-Wetproof Nokian Wetproof 94W   ** 2+ 2+ 2 Добри
8 Letni gumi/Pirelli-P-Zero Pirelli P Zero 1- 2+ 3+
9 /Letni gumi/Sava-intensa-UHP-2 Sava Intensa UHP 2 91Y 2- 2+ 1-
10 Letni gumi/Apollo-Aspire-XP Apollo Aspire XP 91Y  ** 2 2 2+
Letni gumi/Bridgestone-Turanza-T005 Bridgestone Turanza T005 91W 2+ 2- 2+
Letni gumi/Vredestein-Ultrac-Vorti Vredestein Ultrac Vorti 94Y 2 2+ 2-
13 Letni gumi/Dunlop-Sportmaxx-RT2 Dunlop SportMaxx RT2 91Y 2- 2+ 2
14 Letni gumi/Yokohama-Advan-Fleva-V701 Yokohama Advan Fleva V701 2- 2+ 2- Задоволителни
15 Letni gumi/Toyo-Proxes-Sport Toyo Proxes Sport 94Y 2+ 2- 3
16 Letni gumi/Kleber-Dynaxer-UHP Kleber Dynaxer UHP 94Y 3+ 2 2
17 Letni gumi/Maxxis-Premitra-5 Maxxis Premitra 5 94W 2- 2- 2
18 Letni gumi/Firestone-Roadhawk Firestone Roadhawk 91Y 3+ 2- 2
19 Letni gumi/Kenda-Emera-A1-KR-41 Kenda Emera A1 KR 41 94Y 2+ 2 3
20 Letni gumi/Kumho-Ecsta-PS-71 Kumho Ecsta PS71 91Y 2 2- 3-
             
* - Резултат 1 = Много добра  6 = Недостатъчна
Цветен код: Показва броя точки които са над / под средните за дисциплината
** - Крайната оценка е намалена поради слабости свързани с тестовете за безопасност в категорията аквапланинг (за Нокиан) и управление на сухо (за Apollo)

 

 

Лятната гума на Continental, която е спечелила много тестове за гуми, в този тест на Ауто Билд се класира на пето място. Оценката на Аuto Bild е, че лятната гума PremiumContact 6, предлага балансирано и безопасно поведение при шофиране на мокър път с къс спирачен път на  мокро и сухо и " ниско съпротивление на търкаляне обуславящо нисък разход на гориво, висок пробег и добра икономичност". . " Последната от шестте гуми, които са оценени с "Отлична" в класацията, това е Fulda SportControl 2. Гумата не се е издигнала по-високо в класирането само поради "по-малкия средния пробег" - в останалите тестове на Auto Bild не се откриват забележими слабости.

 

Първите шест летни гуми са последвани от седем гуми, които получават оценка "добра". Това са Nokian Wetproof, Pirelli P Zero, Sava Intensa UHP 2 на седмо, осем и девето място. Десетото място се споделя от три гуми - Apollo Aspire XP, Bridgestone Turanza T005 и Vredestein Ultrac Vorti. Dunlop Sport Maxx RT2 заема 13-то място в класацията.

Причините, поради които тези седем  летни гуми не са постигнали по-добри резултати са различни. Според Auto Bild недостатъците включват „ограничени резерви за безопасност при аквапланинг” (Nokian), скромен пробег и ограничена икономия (Pirelli), „малко намалено ниво на сцепление върху мокри повърхности” (Sava), недостатъци в управлението на сухо настилки (Apollo, Bridgestone) , липса на комфорт и увеличен шум при шофиране (Bridgestone), „подчертано повишено съпротивление при търкаляне” (Vredestein) и „недостатъци при управлението на мокра настилка” (Dunlop). Ако положителните качества на тези гуми бяха по-малко от техните недостатъци, те не биха получили „добра“ оценка и щяха да получат оценка „задоволителни“, така както се е получило за следващите седем гуми.

 

Yokohama Advan Fleva V701 се класира на 14-то място, като получава тази по-ниска оценка поради “ограничено сцепление и прецизност на управление на мокри настилки”, заедно с по-малък от средния пробег.  Подобна е ситуацията и за Toyo Proxes Sport, при която се наблюдава намалено сцепление на сухи настилки и повишено съпротивление при търкаляне. Тестовете на Auto Bild съобщават за „ задоволителни характеристики на мокро, неточности при управлението на сухи и мокри настилки, минимална устойчивост на аквапланинг”, като слабости, показани от Kleber Dynaxer UHP.

Някои от силните, като ниската цена за покупка на Maxxis Premitra 5 и доброто съпротивление при търкаляне, а за Firestone Roadhawk късия спирачен път на сухи настилки  бяха противопоставени на повече съществени  слабости. Те включват: „Леки недостатъци при управлението на мокри и сухи настилки, забавена реакция при управление, умерен пробег“ за гумите Maxxis и „недостатъчно управление, ограничена точност при управление и реакция, ограничена устойчивост на аквапланинг и намален комфорт“ за Firestone.

Предпоследното място заема Kenda Emera A1 KR 41. Гумата на Kenda се представя много добре в мокрите дисциплини, включително на аквапланинг, което накара тестерите на Auto Bild да обявят, че гумата притежава „неоспорима производителност, която дори изпревари продуктите на индустриалните гиганти като Continental и Dunlop”. Emera A1 също предлага къс спирачен път на сухо. Но тези силни страни бяха съчетани със слабости в управлението на сухи настилки (тук се наблюдаваше леко недозавиване) и по-малък пробег; Който от порядъка на 28 100 км се явява почти на половината от пробенага на Goodyear Eagle 1 Asymmetric 5.

Последната позиция принадлеже на Kumho Ecsta PS 71. Но тук си струва да се припомни, че лятната гума на Kumho всъщност постигна 20-то място в теста от общо тествани 53 гуми, а нейната оценка „задоволителен“ по никакъв начин не отразява лош резултат - Ecsta PS 71 беше охарактеризирана с „добри характеристики на управление за мокро и устойчивост на аквапланинг“, както и „прилично управление на сухо“. Но пробегът на тази лятна гума не е впечатляващ - само 26 500 километра. Гумата също дава високо съпротивление при търкаляне.

 

 

TEST