Тест на летни гуми 205/55R16 от висок клас проведен от списание Vi Bilagare април 2018г

Тест на летни гуми 205/55R16 от висок клас проведен от списание Vi Bilagare април 2018г

През ноември 2017 г. на изпитателния полигон Uvalde Proving Grounds в американския щат Тексас при температура малко под 20°C експертна група на шведското автомобилно списание Vi Bilägare е провела тест на шест комплекта летни гуми от премиум сегмента в размер 205/55 R16. Може ли по-широката гума да компенсира нейното по-лошо качество? За да се даде отговор на този въпрос, в теста е включена и сравнително нескъпа китайска лятна гума в размер 225/40 R18.

Бум! Шума на стържещата гума е последван от трясъка на деформирани ламарини! Разсеяният шофьор твърде късно забелязва колоната от спрели автомобили и ударът е неизбежен. Или? Тестовете на Vi Bilagare показват, че когато най-добрата гума е спряла при 100 км/ч на мокър асфалт, най-лошо представилата се има остатъчна скорост от 43 км/ч. резултатите от теста – въпреки, че най-лошо представилите се гуми в теста, обещават спортно шофиране с по-голямата си контактна повърхност върху асфалта, отколкото останалите участници.

Грешен избор на гуми може да е разликата между "Офф, тя е била по-близо!" и това да стигнеш до крайната дестинация.

 

Списък на тестваните модели

Bridgestone Turanza T005

Continental ContiPremiumContact 5

Goodyear EfficientGrip Performance

Hankook Ventus Prime3 K125

Nexen N’Blue HD Plus

Nokian Hakka Blue 2

Sailun Atrezzo ZSR (18-цолова)

Като тестови автомобили са използвани Golf GTI и Golf TSI.

 

Резултати от теста

 

 test-letni-gumi ViBilagare 205-55R16

Производителите на автомобилни гуми когато представят свойте гуми, винаги говорят за безопасност както на сухи така и на мокри настилки. Когато се разглеждат резултатите от тестовите дисциплини в това твърдение се появяват известни съмнения. На сухи настилки всички тествани автомобилни гуми, включително и бюджетната Sailun Atrezzo ZSR, се представята сравнително еднакво, но при резултатите на мокра настилка се появяват основните различия.

Основните изисквания на тестващите е била ефективността на спиране на летните автомобилни гуми при мокри настилки. Разликата в дължината на спирачния път на премиум гумите е 8 метра, а лятната гума на Sailun изостава на 12 метра от лидера в дисциплината Continental ContiPremiumContact 5.

При управляемоста на мокра настилка разликата от 3 секунди, между най-добре представилата се на теста Continental ContiPremiumContact 5 и на най-лошо представилата се в тази дисциплина от премиум гумите Nexen N’Blue HD Plus, но тази разлика бледнее на фона на седем секундното изоставане на китайските бюджетни гуми.

По отношение на устойчивостта на надлъжен аквапланинг, се оказва че това е единствената дисциплина от теста на която всички летни гуми от висок клас се справят отлично, дори и новата за летния сезон 2018 — Bridgestone Turanza T005, която е дала най-лошите резултати от класните гуми. Резултата на Sailun Atrezzo ZSR е пак накрая в протокола от това изпитание.

При устойчивост на напречен аквапланинг най-добър резултат показва лятната гума Goodyear EfficientGrip Performance, като нейните резултати са два пъти по-добри от катастрофалните резултати на лятната гумана Sailun. Втория резултат в тази дисциплина показва лятната гума  Nokian Hakka Blue 2.

Много добра е страничната устойчивост на летните модели Continental ContiPremiumContact 5 и Bridgestone Turanza T005. Летниге гуми Sailun Atrezzo ZSR тук също не се представят добре.

Своите качества за горивна ефективност в теста потвърждават моделите Bridgestone Turanza T005 и Goodyear EfficientGrip Performance. Като гумата на Goodyear се оказва и най-комфортната.

Трябва да се отбележи, че сред тестваните гуми не участва лятната гума Michelin Primacy 4, която все още не е била на свободния пазар по време на провеждането на тестовете. Но най-вероятно тези гуми ще се наместят горната част на тази класация.

 

Заключение

 

Популярното мнение, че гумите с по-широк протектор имат по-добри показатели за ефективността не отговаря на резултатите от проведените през 2018г тестове на  летни гуми 205/55 R16 от автомобилното списание Vi Bilägare. Практиката показва, че е точно обратното, а именно 18-инчовите бюджетни гуми не могат да издържат на конкуренция с 16-инчовите летни гуми от висок клас.

Единственото предимство на гумите Sailun Atrezzo ZSR е доброто управление в сухи условия (втори резултат в дисциплината), което се дължи не само на по-широкия протектор, но също така и на по-ниския профил.