Нови зимни гуми за сезон 2018/2019г - обзор

Нови зимни гуми за сезон 2018/2019г - обзор

Тенденциите в гумите през последните няколко години, съчетани с глобалното затопляне, провокираха сериозен интерес към всесезонните гуми. Но без значение от това, колко масирана е атаката на всесезонните гуми, специализираните зимни гуми няма как на загубят своите позиции, тъй като те осигуряват в максимална степен безопасност при зимни условия.

Този обзор на новите зимни гуми появили се на пазара през настоящата година е посветен на най-далновидните собственици на автомобили, които в края на лятото започват да мислят сериозно за предстоящата смяна на летните гуми със зимни гуми и сериозно проучват възможностите, предлагани на пазара.

Прегледът "Нови зимни гуми за сезон 2018/2019 ", включва 51 модела.

Определено може да се каже, че европейският пазар за зимни гуми е много привлекателен, и то не не само за местните производителино и за азиатските и американските производители на гуми. Всеки от тях иска да си отчупи колкото е възможно по-голямо парче от този пазар.

Continental-vikingcontact-7С новия VikingContact 7, Continental представя нова зимна гума за скандинавските условия на сняг и път. Благодарение на мекият си състав, тази нова гума може да осигури максимално сцепление на покритите със сняг и заледени пътища дори при изключително ниските температури, които преобладават в далечния север. Свързаната система от канали на протектора осигурява бързото изхвърляне на киша и вода от контактното петно. При шофиране над сняг и лед, ламелите в протекторните блокчета се зацепват ефективно с пътната повърхност. По отношение на характеристиките на управление, тази Скандинавска зимна гума  надминава предшественика си VikingContact 6 със седем процента. Новият VikingContact 7 ще бъде на разположение на пазара за зимни гуми през есента на 2018 г. и ще бъде произвеждан в 112 размера за 14-21-цолови джанти. Всички тези гуми са одобрени за скорости до 190 км / ч, което е далеч по-високо от максималните ограничения на скоростта в Северна Европа. Пет размера на гумата ще бъдат снабдени с технологията ContiSeal. В случай на пробиване тези гуми автоматично запечатват всички отвори в протектора на гумата с диаметър до пет милиметра.Няколко от размерите ще се предлагат с технологията SSR Runflat, а гамата ще включва и модели с технология ContiSilent за намален шум от гумите в пътническия салон. На Европейския етикет зимната гума VikingContact 7 е с "C" за съпротивление при търкаляне и "E" за сцепление с влажна повърхност. Шумът на гумата от 72 dB отговаря на изискванията на гумата за символа с две черни звукови вълни. Тези гуми имат маркировката снежинка с три снежни върха, което потвърждава техните качества за експлоатация в тежки зимни условия.

Barum_Polaris3_Polaris5В един от дъщерните си брандове германският производител Continental произвежда зимни гуми  Barum Polaris 5, които се препоръчват за използване в лекия зимен климат в Централна Европа. Благодарение на доброто съотношение цена-производителност, тази нова зимна гума за сезон 2018 г. ще замени много популярните гуми Barum Polaris 3, които се предлагат на пазара от 2011 г. досега.

Bridgestone-Blizzak-Ice.pngТази зимна гума е известна на вътрешния пазар на Япония като зимна гума без шипове – Bridgestone Blizzak VRX2 и ще се появи в Европа под леко променено име - Bridgestone Blizzak Ice. "Базовият" модел е известен като най-упоритата на леда от всички зимни гуми на Бриджстон, така че ако производителят не е направил някакви промени в състава на каучуковата смес, то Blizzak Ice трябва да се задържа на ледената повърхност също толкова лесно и уверено. 

Подобрената производителност се дължи на използването на новата каучукова смес Multicell compaund и новата шарка на протекторния дизайн.

Гумата е с 10% по-къс спирачен път на лед

22% по-добра износоустойчивост и с 31% по-ниско ниво на шум (1.6dB)

 

Bridgestone-Blizzak-LTУспоредно с това, на северноамериканския пазар фирмата Bridgestone представи нова зимна гума заместител на Bridgestone Blizzak W965 - Зимната гума от скандинавски тип предназначена за лекотоварни автомобили Bridgestone Blizzak LT, които могат да ви служат за повече от един сезонпродължат един сезон по-дълго.

Зимната гума Bridgestone Blizzak LT е изработена, за да предпазва търговските леки и лекотоварни автомобили при зимни условия. Тя съчетава иновативен дизайн със здрава конструкция за надеждно сцепление в снега, леда и кишата, което Ви дава възможност да разчитате на на нея ден след ден цялата зима.

Bridgestone-Ice-Cruiser-7000Говорейки за гумите на Bridgestone, заслужава да се отбележи, че Бриджстон са решили да се възползват от големия интерес към Ice Cruiser 7000 като през настоящата 2018г  пускат в масово производство на зимните гуми Firestone Ice Cruiser 7, които получават същия дизайна като "легендата". Предвид продажбите на нови гуми Bridgestone Ice Cruiser 7000S със същата протекторна шарка, може да се приеме, че мащабът на популярната любов ще наложи и появяването на нещо подобно, пуснато под марката "Дейтън", за което ще чуем малко по-късно.

 

 

Zimi-brandove-na MichelinМащабно обновяване на своите зимни модели направи Michelin, която използва всички свои налични бюджетни марки, за да размножи два зимни протекторни модела на зимни гуми, различаващи се само в наличието на шипове в единия от тях. И това не е нова зимна гума е е представената една година по-рано зимна гума предназначена за леките автомобили от клас  SUV. Така се появяват ни повече, ни по-малко точно 12 "нови" модела. Това обаче не е първият, а вторият епизод от "атаката на клонингите" на Мишелин.

И така, от евтините гуми с шипове за хлъзгав лед и уплътнен сняг в арсенала на Michelin се появиха модели Orium Ice, Taurus Ice, Tigar Ice и Strial Ice, които са същите като  Kormoran Stud 2 и Riken Stud 2. Техните близнаци но без шипове са: Orium Winter, Taurus Winter, Tigar Winter, Strial Winter, Kormoran Snow и Riken Snow.

 

 

Michelin-Pilot-Alpin-5-SUVПри основната си марка френския производител на автомобилни гуми в стремежа си към догонване на новата зимна гума за леки автомобил от 2017, Michelin Pilot Alpin 5 – пусна същата гума но в модификация за градски кросовъри - Michelin Pilot Alpin 5 SUV. Зимната гума  Michelin Pilot Alpin 5 SUV е с протекторен дизайн взаимстван от зимната гума за леки автомобили Michelin Pilot Alpin 5,  пуснатата в производство през миналата година , при което усилената вътрешна конструкция на гумата предполага нейното безопасно използване при значително по тежките и мощни SUV автомобили.

 

 

Michelin-ALPIN-6Освен това започнаха активните продажби на зимни гуми от европейския тип Michelin Alpin 6. В тези гуми намери приложение технологията  EverGrip, която гарантира надеждността на сцепление на зимната гума до последния километър на движение. 

Гумата се характеризира с надеждно сцепление и ефективно спиране на сняг, стабилно и леко управление на мокри настилки, плавно поемане на неравностите, акустичен комфорти и оптимизиран разход на гориво.

 

 

michelin_xice_north_4Тежка "артилерия" на Michelin - гумата за тежки зимни условия X-Ice North 4, гама зимни автомобилни гуми които могат да се монтират както на автомобили, така и на кросоувъри. Според идеята на производителя, 250 монтирани шипа против плъзгане на тази нова зимна гума за  сезона 2018-2019 в екстремни условия няма да остави никакъв шанс за гумите на конкурентите.

 

Goodyear_Ultra_Grip_600Балансираните зимни гуми за надеждно движение на лед и дълбок сняг бяха пуснати от Goodyear. Базата за модела Goodyear UltraGrip 600 се оказа моделът на марката Dunlop Ice Touch, заедно с това са използвани модерните технологични нововъведения на Goodyear, които повишават безопасността на движението дори при най-непредсказуемото време през зимния период.

Според производителя, задачата на новите зимни гуми от сезона 2018/2019 е да замени "Goodyear UltraGrip 500".

 

Hankook-Winter-iPike-RS2-W429Появи се и новата промяна на зимните гуми с шипове  на Hankook Winter i * Pike RS W419. Второто поколение на тази зимна гама южнокорейски гуми, гумата Hankook Winter i * Pike RS2 W429, се характеризира с повишено сцепление на зимните повърхности, благодарение на напълно нов протекторен дизайн , увеличен брой на шиповете и тяхното подобрено разположение в протектора на гумата. Гумата е с нов протекторен дизайн спрямо предходния модел, като са запазени симетричността и посочността на протектора но са променени размерите, формата и разположението на протекторните блокчета.

Kumho_WinterCraft_WS71- WinterCraft_WP72Kumho Tyre e вторият по големина производител на гуми в Корея.

Новите зимни гуми - WinterCraft WP72 и WS71 - са специално създадени за луксозни седани и джип, твърдят от компанията, което отразява увеличеното потребителско търсене за двата типа автомобили на световния пазар.
Най-WP72 и WS71 са наследници на най-продаваните зимни гуми на Kumho Tire, зимните гуми WinterCraft KW27 и I'Zen RV KC15.
Повърхността на WP72 има асиметрична протекторна шарка с което се цели да подобри представянето на гумата на сухи и мокри настилки. Каналите са проектирани зигзагообразно за да се подобрят спирачните възможности на гумата на заснежени и покрити с киша пътища.
Зимната гума WS71, предназначен за по-големи превозни средства като SUV автомобили и микробуси, има асиметрични протекторен дизайн и по издръжлива връзка между гумата и джантата на автомобила.
И двата продукта са изработени с каучукови смеси, които могат да издържат на ниските зимни температури на замръзване и 3-D ламелни технологии, за да се подобри допълнително сцеплението на гумите на мокри и заледени пътища.
Nokian-Hakkapeliitta-R3-and-Hakkapeliitta-R3-SUVНай-северният производител на автомобилни гуми в света Нокиан се опитва привлече вниманието на клиентите  си с новото поколение фрикционни зимни гуми от серията Hakkapeliitta R, които се отличават с изключително сцепление на зимни настилки,ниско съпротивление на търкаляне и високо ниво на комфорт. Освен това, новите зимни гуми от 2018-2019, Nokian Hakkapeliitta R3 и Nokian Hakkapeliitta R3 SUV са в състояние да издържат на "най-трудните зимни климатични условия".

Arctic Sense Grip
Отлично зимно сцепление, приятно шофиране

Изключителното предизвикателство на северната зима е преодоляно с концепцията Arctic Sense Grip. Nokian Hakkapeliitta R3 се адаптира към всички вариации на зимата, като използва различни, внимателно приспособени ламели, които работят оптимално върху лед, сняг и голи пътища. Каучуковото съединение от ново поколение повишава оптималното сцепление с частиците Cryo Crystal 3. Изработени от възобновяем биоматериал, тези микроскопични кристали работят като вградени болтове, подобрявайки сцеплението с леда.

За региони с мек климат през зимните месеци, финландските производители на зимни гуми препоръчват използването на новия модел в европейски стил Nokian WR SUV 4, който е с оптимизирано управление на пътища, покрити с вода, сняг или киша.
Nokian WR SUV 4 - зимни гуми за триене, предназначени за използване при меки атмосферни условия в страните от Централна Европа за спортни автомобили и кросоувъри. Техните основни характеристики са отлично управление на мокрото и висока производителност при внезапни промени в атмосферния въздух. Нов зимен сезон 2018/2019.

Високите зимни експлоатационни характеристики на Nokian WR SUV 4, който заменя модела 2013 Nokian WR SUV 3, се основават на новата концепция Climate Grip. Комбинацията от насочен протекторен дизайн, уникална ламелна система и зимна каучукова смес гарантира ефективното функциониране на тези гуми по европейските пътища.

Toyo Observe Ice Freezer

Toyo-Observe-Van.png

Фирмата Toyo през 2018 г. актуализира продуктовата гама Observe. За европейските потребители тя подготви два нови продукта - зимната гума с шипове Toyo Observe Ice-Freezer (тествана във Финландия и Япония и заменяща Toyo Observe G3-ice), както и гумата за търговски микробуси и ванове Toyo Observe Van, коеято бе представена по време на изложбата на автомобилния салон в Кьолн.

 

 

 

Toyo Observe GSi-6 HPДруга новост "Observe" при новите зимни гуми за сезон 2018/2019 Toyo е високопроизводителна, без шипове зимна гума Toyo Observe GSi-6 HP позиционирана като оптимален избор за канадските зими, които са известни с изобилието на сняг и слънце, с всички възможни зимни вариации.

Toyo Observe GSi-6 HP е проектирана за най-трудните зимни условия с използването на технологията Microbit без шипове. Тази високопроизводителна гума е идеална за леки автомобили, спортни купета и някои спортни SUV автомобили.
Значителни подобрения на производителността спрямо предшественика му са постигнати с помощта на най-новите технологии. Резултатът е гума, която се представя по-добре на сняг и лед.

Toyo Snowprox S954 SUVВ допълнение към гамата зимни гуми на японската марка се появиха и гумите Toyo Snowprox S954 SUV, които получиха дизайна на Toyo Snowprox S954. Те са предназначени за ефективна работа на мокра повърхност при ниска температура.

SNOWPROX S954 SUV
Оптимизирано сцепление на мокри настилки при по-ниски температури, новият Snowprox S954SUV се чувства у дома си в широк спектър от зимни условия. С изключителното си сцепление, Snowprox S954SUV позволява по-тежките SUV автомобили да са уверени, че спират безопасно на мокри и заснежени пътища.  Гумите са достъпни в широк диапазан от размери за премиум високопроизводителни 4х4 и SUV автомобили. Предлагат се в широка гама от размери от 16 до 21 цола със скоростни индекси от H до V. 

Nexen WinGuard Sport 2 SUVПрез 2017 година производителите на автомобилни гуми Nexen пуснаха на европейския пазар зимните гуми за леки автомобили Winguard Sport 2, предназначени да повишат безопасността при движение на сняг, мокри и сухи пътни настилки. През тази година произвежданите размери са увеличени и обхващат и автомобилите с висок център на тежеста. На странците на тези зимни гуми за автомобилите 4х4 и кросовъри стои надписа Nexen Winguard Sport 2 SUV. И тази гума се характеризира с отлични характеристики на управление, отлично пресдставяне на сняг и на мокри настилки при ниски температури

 

 

nexen-Wingard-Ice-PlusПрез настоящия зимен сезон ще бъде достъпна също така и зимната гума Nexen WinGuard Ice Plus с протекторна шарка която много прилича на Nexen WinGuard Ice SUV, която при отсъствието на шипове осигурява уверено сцепление на заледени пътни настилки и утъпкан сняг. Гумата осигурява необходимото управление, сцепление а също така много добри спирачни характеристики върху заледени пътища както и на такива с утъпкан и неотъпкан сняг.