Класация за 2017 г, на специализираното издание Neue Reifenzeiting (NRZ), за най-големите производители на гуми

Класация за 2017 г, на специализираното издание Neue Reifenzeiting (NRZ), за най-големите производители на гуми

Класацията на производителите на автомобилни гуми, която е създадена от германското профилирано издание Neue Reifenzeiting (NRZ) на базата на продажбите през 2017 година, остава относително стабилна, отчитайки текущите събития през следващите една две години могат да се очакват значителни размествания.

NRZ_Rankimg_in_Tire_IndustryПървите пет позиции остават стабилни: Bridgestone, Michelin, Goodyear, Continental и Pirelli – си остават петте най-големи производители на автомобилни гуми в света. На шесто място излиза южнокорейския производител на автомобилни гуми Hankook, който си разменя мястото с японската фирма Sumitomo, която е собственик на известната в Европа марка Falken.

Yokohama и Maxxis са укрепили своите позиции, запазвайки осма и девета позиция в класацията. На десета позиция се изкачва  Zhongce Rubber, която е популярна сред шофьорите в Европа с марката автомобилни гуми Westlake. Китайската компания се е изкачила с две позиции в сравнение с класациата за 2016г, измествайки от 10 място Cooper Tire & Rubber и задминава твърдо отстояващата единадесетата си позиция Giti Tire.

При това разместване на дванайсета позиция се оказва японската фирма Toyo Tyres, която се изкачва с една позиция спрямо предходната година, а американската фирма Cooper Tire & Rubber от десета позиция се смъква на тринадесета.

Местата от 14 до 16 са без промени на същите места си стоят компаниите Kumho Tyre, MRF и Apollo. Китайския производител на автомобилни гуми Linglong Tyres прави стремителен скок нагоре с три места и от двадесето място се изкачва на седемнадесето, паказвайки най-голям стремеж за победа. По този начин тя измества шанхайската фирма Huayi (преди това позната като Double Coin) близо до края на класацията, на деветнадесета позиция.

Sailun Tires и Nokian Tyres успяват да съхранят своите позиции съответно осемнадесета и двадесета позиция.

Що се отнася за следващите позиции от класацията, то трябва да се отбележат две нови постижения: тайванската фирма Kenda благодарение на придобиването на Starco  се класира на 28 позиция, а китайската Qingdao Doublestar, която съвсем наскоро придоби южнокореския концерн Kumho Tire, се озовава на 31 позиция.

Корейската компания Nexen Tyres обаче напусна списъка на двадесетте най-големи компании за гуми в света.

Какво следва, какви са очакваните промени в тази класация?

Предполага се, че в близките 1-2 години в класацията на големите производители на автомобилни гуми ще настъпят съществени изменения които ще засегнат дори челните пет в класацията. Michelin, която в продължение на много години заема второ място в престижната класация и е разделена от Bridgestone с оборот около един милиард евро, през 2018г придоби канадската фирма за автомобилни гуми Camso, специализирана в произвоството и дистрибуцията на OTR-гуми, с оборот около един миллиард евро. Ако тази цифра се прибави за финансовата 2019 година към резултатите на Michelin, то напълно вероятно е френската компания да излезе начело на класацията.

На трето и четвърто място също могат да са получат промени.На третьем и четвертом месте рейтинга также могут случиться изменения. През 2017 година обема на продажби на Goodyear са били 12,8 милиарда евро, а на Continental съответно 11,3 млрд евро, но от година на годинанемския производител на гуми отбелязва значителни повишения на своите продажби на автомобилни гуми, и ако тази тенденция се запази и през настоящата година, то Continental може да стане третата компания в световен мащаб по продажба на автомобилни гуми, въпреки, че преди 10 години и дума не можеше да става за глобална конкуренция между двете фирми, защото американсската фирма Goodyear има два пъти по-голям обем на продажи.

Смяна на позициите могат да се получат и между Hankook и Pirelli. Корейската компания вече се изкачи с една позиция нагоре, в сравнения с класацията от предходната година, а в същото време Pirelli неодавна се лиши от сегмента си за гуми за товарни автомобили.

 


TEST