Hankook уличени от KFTC в прилагането на некоректни търговски практики

Hankook уличени  от  KFTC в прилагането на некоректни търговски практики

Корейската комисия за справедлива търговия (KFTC), наложи санкционира Hankook Tire & Technology, която е определила минималното ниво на крайните продажни цените за гуми, които доставя на своите търговци на дребно. Компанията е била глобена с 99 472 долара (117 милиона корейски вони) за нарушаване на закона за лоялна конкуренция.

Регулаторът е заявил, че от януари 2017 г. до ноември 2018 г. Hankook Tire е наложила ограничение на своите дилъри да предлагат отстъпки само в рамките на 28-40% от заводските цени. Компанията в своята „система на интелектуални транзакции“ е записвала валиден диапазон отстъпки, което не позволява на техните дилърите да предлагат гумите на Hankook на по-ниски цени.

Отбелязва се, че производителят на гуми e заплашил да прекъсне или спре доставката на своите гуми на дилъри, които отказаха да играят според нейните правила, което е нелоялни търговски практики и незаконно поддържане на цената на крайните продажби.

„Практиката на Hankook Tire ограничава ценовата конкуренция за дилърите на гуми и следователно подкопава способността на потребителите да купуват гуми на разумни цени“, заяви говорител на KFTC.

Делът на Hankook Tire на вътрешния пазар от 2018 г. е над 30% и е №1 по продажба на автомобилни гуми, следван от Kumho Tire и Nexen Tire.

 През април FTC наложи глоби  на Kumho Tire с 4,8 милиарда корейски вони, и със 1,1 милиарда корейски вони на Nexen Tire за намаляване на доставките на гуми на своите дилъри, които също са продавали гуми под най-ниските възможни цени, определени от производителите на гуми.

по материали на електронното издание Korean Times