Goodyear Ice Navi 7

Goodyear Ice Navi 7

От 1 август на японския пазар за автомобилни гуми беше пусната за продажба новата гума за тежки зимни условия Goodyear Ice Navi 7.

Тази гума идва да замени модела на Goodyear Ice Navi 6, тази серия зимни гуми e малко позната на Европейския пазар но за сметка на това е любима на шофьорите в Япония и се продава успешно в продължение на 20 години. 

Всички елементи на петребрения протекторен дизайн са насочени към повишаване на сцеплението при зимни условия. Гумата има четири широки надлъжни канала, два от които имат зигзагообразна форма, които осигуряват бързото отвеждане на вода и киша от контактната зона на гумата с пътната настилка, като по този начин намаляват риска от възникване на аква и киша планинг.

На сняг и лед главната роля се поема от ламелите в блокчетата на протектора. Тяхното увеличено количество и подобрена форма, допринасят за надеждния контакт на гумата с хлъзгави настилки, подобрявата стабилното поддържане посоката на движение и реакция на волана дори и при движение с висока скорост на сухи настилки. Каучуковата смес на тези “лепкави” гуми Goodyear Ice Navi 7 се нарича Extra Contact Compound. Благодарение на високото съдържание на силициев диоксид в каучуковата смес, гумата запазва своите високи работни характеристики дори и при изключително ниски температури, като протектора се държи здраво за всички неравности на леденото покритие на пътя и позволява при необходимост бързо спиране. Също така включването на силициев диоксид в състава на гумата позволява да се намали съпротивлението на търкаляне, а оттам и на разхода на гориво.

 Понеже гумите са създадени с идеята за подобрено сцепление на заледени повърхности, техния тест драйв е проведен на закритата ледена пързалка  Shin Yokohama Skate Center, и въпреки, че пространството в нея е ограничено, то е напълно достатъчно за да се оценят пътните характеристики на новите зимни гуми. За тестовете от Goodyear са използвали Toyota C-HR като са тествали гумите от старото и новото поколение на замните гуми, а тяхното сцепление е оценено в S-образна слаломна секция, също така са тествани тръгване от място и аварийно спиране. Най-съществената разлика между старото и новото поколение зимни гуми се забелязва при преминаването на «змейката». Дажи при ниска сскорост (от порядъка на 10 км/ч), след всяко завиване на кормилото с гумите Ice Navi 6 се усеща известно задържане на реакзията, все едно, че на гумите им трябва време за да намерят необходимото сцепление. В същото време новите гуми Ice Navi 7 реагират забележително по-бързо, и освен това се усеща, че гумоткликались заметно быстрее, и кроме того было ощутимо, что шины хорошо находят сцеплите намират необходимото сцепление дори и на задната ос, благодарение на което шофьора може да се чувства много по-уверен на пътя.

И още един положителен момент е, че по време на екстремно спиране Ice Navi 7 спират на значително по-кратко разстояние.  Както твърдят от Гудиар, по този показател новата гума превъзхожда много други конкурентни модели, достъпни на пазара, и според наблюденията в теста на това може да се доверите. При спиране от скорост 20 км/ч, спирачния път на гумата от ново поколение е с половин метър по-къс. В същото време официалното изявление на фирмата се казва че ефективността на спиране на лед е подобрена със 7%.

При старт от място новите гуми са също така по-ефективни, което говори за това, че е подобрено теглителното сцепление. Новите гуми много добре зацепват на лед благодарение на многобройните ламели на протектора.

Тъй като гумите на пързалката са тествани единствено на лед (където те в пълна сила показват своите качества), производителите твърдят , че те се отличават и с понижено съпротивление на търкаляне и подобрено сцепление на мокри настилки, и доколкото резултатите от проведените тестове потвърждавата данните на производителите, то на изявленията на производителите от Гудиар би могло да се вярва.


TEST