AutoBild тест зимни гуми 2019/2020 в размер 225/45R17 - финални резултати

AutoBild тест зимни гуми 2019/2020 в размер 225/45R17 - финални резултати

Първият голям тест за зимни гуми от сезон 2019: AUTO BILD тества зимни гуми в размер 225/45 R 17 - Масов размер който е изключително популярен за компактни и средни автомобили. Този размер на гумите е може да бъде намерен при всеки производител на гуми с поне един модел - в ценови диапазон от 160 до над 500 евро за комплект гуми. В най-долния край на ценовата скала има скъпи премиум производители, в средата се предагат марки зимни гуми със средни цени, както и евтини гуми и „без имена“. В нашата анонимна мрежа за пазаруване в интернет и търговците на дребно можем лесно да закупим повече от 50 кандидати за тестове.
Тест за зимни гуми 2019: Премиум гуми убеждават твърдо в своите качества
След първите тестове на безопасността, при теста за спиране на мокър път от 80 км / ч, става ясно, че гумата с ниски цени си спестяват главно от едно нещо - безопасност! Например, I Fit LW31 на Laufenn се нуждае от цели десет метра спирачен път повече от Blizzak LM 005 от Bridgestone, който постига най-добрия резултат при спиране на мокри повърхности. Този резултат на спиране е най-добър спрямо резултатите на всички зимните гуми в средния ценови клас. Също така при втората проверка за селекция - спиране на сняг от 50 км / ч прави представителите на втората и третата група предимно добри фигуранти. Тук зимната гума Krisalp HP 3 на Kleber дори постига най-добрия резултат. Най-големите резерви за безопасност като цяло се осигуряват от скъпите първокласни гуми: Bridgestone, Goodyear и Michelin излизат на върха на тестовете за мокри и снежни настилки на по сумарен спирачен път.
Защо сезонната смяна на гумите е толкова важна
Между другото, колко е важно да се преминава от летни гуми към зимни гуми през студения сезон, е показано от спирачните разстояния на летен модел, които е тестван в тестовете за спиране. Тестваната лятна гума дори е една от петте гуми с най-късия спирачен път при ниски температури и по мокри пътища. На сняг обаче, лятната гума почти няма спиране: едва след 89,1 метра спира тестовият автомобил, BMW Серия 1, с летните гуми. Това е с около 57 метра повече от най-лошите зимни гуми - и над 65 метра повече от Kleber Kristalp HP 3.
Continental WinterContact TS 860 се оказва големия победител в зимния тест за 2019г
За финалния тест на AUTO BILD за зимни гуми се класират първите 20 зимни гуми с най-къс сумарен спирачен път от спиране на мокро и на сняг. Във Финалния тест гумите са тествани в други 14 отделни дисциплини - като управление на сняг, мокри и сухи пътища както и на тестовата писта за аквапланинг. Устойчивостта на зимните гуми също се проверява в тест за пробег. Победителят в теста е Continental WinterContact TS 860 с най-добър общ резултат. На второ и трето място са Goodyear UltraGrip Performance и Michelin Alpin 6. Освен основните производители в премиум класа, гумата с ниски цени Apollo Aspire XP Winter убеждава с балансирана производителност на високо ниво. Тази зимна гума изненадващо застава на четвърто място.
Резултатите от всички 20 зимни гуми, които стигнаха до финалния кръг, можете да намерите в таблицата по-долу. В нея са обобщени силните и слабите страни на тези гуми както и измерените спирачни разстояния на всички тествани зимни гуми.

На финала тестовата група Auto Bild оцени състезаващите се зимни гуми в редица дисциплини по сухи, мокри пътища и сняг. За да се определи печелившата гума, са взети предвид и факторите свързани с разходите, като експлоатационен живот, съотношение цена / качество и съпротивление при търкаляне.

Списък на моделите зимни гуми, тествани във финалния тест:

Apollo Aspire XP Winter - дебют в сравнителни тестове
BFGoodrich g-Force Winter 2
Bridgestone Blizzak LM005 - нова зимна гума за зимен сезон 2019/2020
Continental WinterContact TS 860
Debica Frigo HP2
Дънлоп Winter Sport 5
Fulda Kristall Control HP2
Goodyear UltraGrip Performance + - нова зимна гума за зимен сезон 2019/2020
Hankook Winter i * cept RS² W429
Kleber Krisalp HP3
Kumho WinterCraft WP71
Michelin Alpin 6 - модела е от сезон 2019 но прави дебют в зимния тест на Ауто Билд
Nexen Winguard Sport 2
Nokian WR Snowproof - нова зимна гума за зимен сезон 2019/2020
Pirelli Winter Sottozero 3
Сава Ескимо HP2
Semperit Speed-Grip 3
Uniroyal MS Plus 77
Vredestein wintrac pro
Yokohama BluEarth * Winter V905

Резултати от тестовете на сняг

zimni-gumi/Spirane-na-sniag.jpg

Тягово сцепление на сняг

Управляемост/Слалом на сняг

AutoBild/2019/zimni-gumi/Upravliaemost.jpgAutoBild/2019/zimni-gumi/slalom-na-sniag.jpg

Резултати от тестовете на мокра настилка

Спиране на мокра настилка

AutoBild/2019/zimni-gumi/Spirane-na-mokro.jpg

Управляемост/Странична устойчивост на мокра настилка

AutoBild/2019/zimni-gumi/Upravliaemost-na-mokro.jpgAutoBild/2019/zimni-gumi/stranichna-ustoichivost-na-mokro.jpg

Надлъжен и напречен аквапланинг

AutoBild/2019/zimni-gumi/Nadlagen-akuaplaning.jpgAutoBild/2019/zimni-gumi/Naprechen-aquaplaning.jpg

Тестове на суха настилка

Спиране на суха настилка

AutoBild/2019/zimni-gumi/Spirane-na-suho.jpg

Резултати от тестовете на зимни гуми за Управляемост на суха настилка

AutoBild/2019/zimni-gumi/Upravliaemost-na-suho.jpg

Допълнителни тестове на зимните гуми 

AutoBild/2019/zimni-gumi/Noise-chumnost.jpg

Резултати от теста на зимните гуми за горивна икономичност

AutoBild/2019/zimni-gumi/gorivna-efectivnost.jpg

Резултати за пробег и цена на 1000км изминат пробег

AutoBild/2019/zimni-gumi/Probeg.jpgAutoBild/2019/zimni-gumi/cena-na-1000-km.jpg

Крайна оценка на експертите от Ауто Билд
Както се очаква, премиум брандовете доминират в класацията. Но това не означава, че тестът за зимни гуми Auto Bild не донесе изненади тази година. През 2019 г. индийския производител на автомобилни гуми Аполон-Вредещайн имат причини да се гордеят със своите зимни гуим - и двата представени модела зимни гуми получиха най-високата оценка „Отлична“.

Final-test-Auto-Bild-2019-1-to-10.jpg