Auto Bild тест летни гуми с размер 205/55 R16 (2021) - квалификационен кръг

Auto Bild  тест летни гуми с размер 205/55 R16 (2021) - квалификационен кръг

Както всяка година и сега само  20 от 53 тествани  летни гуми в размер 205/55 R16 успяха да преминат основната част от теста за летните гуми на немското списание Auto Bild.
За летния сезон на 2021 г. немското списание Auto Bild тества 53 модела летни гуми в популярния размер 205/55 R16, предназначени за автомобили като VW Golf, Skoda Octavia и др., А тестовете отново бяха разделени на два етапа като в първия основен етап летните гуми трябваше да докажат своята ефективност при спиране на мокри и сухи настилки.

Всички премиум марки се справиха със задачата, което не винаги е било така и заслужава да се отбележи, че евтините гуми на Kumho, Falken и Maxxis заемат доста високи места в квалификациите, а гумите на корейската марка получават и престижното трето място, така че те имат възможност да заемемат по-високо място и в основния тест, чиито резултати ще бъдат публикувани скоро.

Autobild-test-2021g-good-tyres.jpg

Summer-tyre-205-55-16/Autobild-test-2021g-midle-range.jpg

Autobild-test-2021g-nezadovolitelen-spirachen-put.jpg

В основната част на теста гумите Apollo от индийската компания показаха много добри резултати и не им достигнаха само 20см за да преминат и във  втория тестов етап. Наскоро Vredestein-Apollo представи и нов модел лятна гума Vredestein Ultrac, който може би щеше да се опита да заеме по-високо място, но все още не са били налични по време на тестването и затова не участват в теста.

Освен това си заслужава да се обърне внимание на списъка с летни гуми, които са показали незадоволителни резултати, тъй като определено е по-добре да се въздържате от закупуването на летни гуми от този списък. Тази част от класацията традиционно включва бюджетни гуми от китайски марки като Maxtrek и Double Coin, но там можете да намерите и гуми Alliance от Yokohama, както и Riken от Michelin и Seiberling от Bridgestone.

Най-ужасяващите спирачни характеристики в теста на Auto Bild показаха летните гуми Double Coin DC99. Спирачния път на суха настилка на тези гуми е с 3,7 м по-дълго от това на най-добрата гума представила се на този етап, Hankook K125, и 17 м по-дълго на мокра настилка!

Не само евтините китайски модели, но и европейската лятна гума Tomket Sport, както и Seiberling Touring 2, произведени от една от дъщерните марки на Bridgestone, бяха сред не съвсем успешно представилите се гуми по отношение на спирачния път на тестваните летни гуми. В техните редици Riken Road Performance е представител на линията от подмарки на Michelin, произведени също и под името Kormoran Road Performance.

Заслужава да се отбележи, че някои китайски летни гуми по спирачен път са доста близко до топ 20. По-специално внимание може да се обърне на летните гуми Goodride Z-107 ZuperEco от ZC Rubber и Zeetex ZT1000, които смело се конкурират със  Sava Intensa HP2 и Barum Bravuris 5HM, които също останаха извън финалната част на състезанието.

Също така си струва да се обърне внимание на списъка с гуми, които са показали незадоволителни резултати, тъй като определено е по-добре да се въздържате от закупуването им. Тази част от класацията традиционно включва бюджетни гуми от китайски марки като Maxtrek и Double Coin, но можете да намерите и гуми Alliance от Yokohama, както и Riken от Michelin и Seiberling от Bridgestone.

по материали на kolesa.ru

TEST