Auto Bild Allrad 2020: Тестове за летни гуми за SUV автомобили

Auto Bild Allrad 2020: Тестове за летни гуми за SUV автомобили

Тестът на летни гуми за SUV автомобили през 2020г, извършен от Auto Bild Allrad, включва десет модела гуми от различни ценови сегменти. Експертите на теста са избрали доста голям размер на тестваните гуми - 255/55 R18 -  размер, които пасва на големи SUV автомобили със задвижване на четирите колела, като BMW X5, Mercedes GLE, Audi Q7 или VW Touareg.

Тествани са десет летни гуми за SUV автомобили със задвижване на всички колела. В теста е включена и една евтина гума от Далечния Изток. Може ли тази гума да бъде в крак с марковите продукти? Ще видим резултатите в края на тест!

За тазгодишния тест на летни гуми за SUV се състезават десет гуми в размер 255/55 R 18 - един размер за големи и обемни SUV автомобили от типа на BMW X5, Mercedes GLE, Audi Q7 или VW Touareg.  Десетте тестови гуми идват от известни и също така по-малко известни марки. Michelin , Goodyear, Dunlop и Pirelli нямат нужда от предтавяне. Финландската марка Nokian която е особено популярна в Скандинавия, произвежда се в родината си Финландия, но също така (базирано на съвместно предприятие) и в Русия, а скоро и в САЩ. Марката Barum е малко известна, поне в Западна Европа. Чешкият производител на гуми бе поет от немската Continental Corporation през 1993г.

Cooper, от друга страна, е изцяло американска марка гуми, която се бори успешно срещу местните гиганти Goodyear и Firestone, особено с техните гуми за превозни средства със задвижване на всички колела. Марката Vredestein от Холандия която беше погълната от индийската група Apollo през 2009 г. Оставащи са Maxxis, марката на тайванския гигант Cheng Chin, и Lexani, марка, която досега се появявала основно с привличащи вниманието джанти и сега може да се види и на гуми, които всъщност идват от южнокорейския производител Nexen.

Ето и пълния списък на тестваните летни модели:

Barum Bravuris 5HM
Cooper Zeon 4XS Sport
Dunlop Sport Maxx RT 2 SUV
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV - дебют в тестовете
Lexani LX-Thirty
Maxxis Victra Sport VS5 SUV - нов модел 2020
Michelin Pilot Sport 4 SUV - дебют в тестовете
Nokian Powerproof SUV - дебют в тестовете
Pirelli Scorpion Verde
Vredestein Ultrac Satin

 

Евтините гуми провалят в теста за спиране

Лятната гума Lexani която е най-евтиният кандидат в този тест и е почти 50% по-евтина от Michelin, но за съжаление е и най-лошата гума в този тест. Това се дължи главно на незадоволителното и спиране на мокри пътища. Със скъпия Michelin тестовата кола от 100 км/ч спира само след 46,4 метра, а евтините гуми от Lexani след 68,3 метра - това е почти 22 метра по-дълъг спирачен път! Това означава оценка 6 по тази дисциплина и следователно общата оценка за Lexani е: не се препоръчва. Нито една от другите гуми не прави подобно приплъзване във всяка дисциплина - нито дори и тези от по-малко известните марки. което е достатъчно за общата им оценка задоволителна.

 

Michelin Pilot Sport 4 SUV печели теста

Добре познатите марки се представят още най-добре. Победителят в теста е Pilot Sport 4 SUV от Michelin. Тя изпреварва почти във всички дисциплини в своя клас по отношение на динамиката на шофиране. Оценка примерна получават гумите: Dunlop (Sport Maxx RT 2 SUV) и Vredestein (Ultrac Satin). Оценка добра получават Goodyear (Eagle F1 Asymmetric 3 SUV) и Pirelli (Scorpion Verde).
Извод: С убедителното си представяне Michelin доказва, че може да си заслужава да похарчите над средната цена за тази гума. С евтината гума спестявате за сметка на сигурността. В таблицата по-долу можете да видите резултатите от тестовете с оценките в тестовите дисциплини  „ПОВЕДЕНИЕ НА OFF РОУД“, „ПОВЕДЕНИЕ НА МОКРО“ и „ПОВЕДЕНИЕ НА СУХО“, както и общата ни преценка. 

* Класове на глава в тестовите глави "Off роад", "Мокра настилка", "Суха настилка" (оценките са както в училищни оценки в Германия от 1 = много добър до 6 = недостатъчен). Оценките от 2 нагоре и за единични класове  от 3+ в дисциплините, свързани с безопасността, водят до обезценяване. В случай на равенство производителите са подредени по азбучен ред.

Как се представят различните гуми в различните дисциплини в тези три класа тестове можете да видите на следващите графики

 

Поведение на офф роуд терени

AutoBill-AllRad-test-2020-off-road-traction-on-dravel.jpg

AutoBill-AllRad-test-2020-off-road-handling-on-dravel.jpg

AutoBill-AllRad-test-2020-off-road-traction-on-grass.jpg

AutoBill-AllRad-test-2020-off-road-traction-on-mud.jpg

AutoBill-AllRad-test-2020-off-road-traction-on-sand.jpg

Поведение на мокри настилки

Braking-on-wet-AutoBill-AllRad-test-2020.jpg

Lateral-aquaplaning-on-wet-AutoBill-AllRad-test-2020.jpg

Straight-aquaplaning-on-wet-AutoBill-AllRad-test-2020.jpg

Lateral-stabiliti-on-wet-AutoBill-AllRad-test-2020.jpg

AutoBill AllRad test 2020 - управляемост на мокри настилки

Поведение на Сухи настилки

Dry-surface-Braking-AutoBill-AllRad-test-2020.jpg

Dry-surface-handling-AutoBill-AllRad-test-2020.jpg

Dry-surface-Rolling-resistance-AutoBill-AllRad-test-2020.jpg